39.800 kroner per kvadratmeter (P-rom) var prisen for en gjennomsnittlig bolig i Asker og Bærum de tre siste månedene. Det er en tangering av den tidligere rekorden fra andre kvartal i fjor, etter at prisene økte med 1 prosent i fjerde kvartal – og 5 prosent for året samlet.

Det er satt nye prisrekorder for både selveier- og andelsleiligheter med henholdsvis 45.600 og 41.800 kroner i snitt.

– Pluss 3 prosent stigning

Men selv om inngangsbilletten til det lokale boligmarkedet aldri har vært høyere, er det lite som tyder på at pristoppen er nådd.

LES OGSÅ:

Redaktøren for nettstedet Smarte Penger, Rune Pedersen fra Heggedal, tror den lave boligrenten, kombinert med at det bygges for få boliger, vil bidra til ytterligere vekst i 2015.

– Boligrenten og boligbyggingen påvirker prisene positivt. På den negative siden er den lave økningen i disponibel inntekt og arbeidsledigheten. I sum vil disse faktorene gi stigende boligpriser, men på grunn av usikkerheten vil jeg tro at boligprisene stiger noe mindre enn det de rent fundamentale faktorene tilsier. Spådommen blir da pluss 3 prosent, sier Pedersen.

LES KOMMENTAREN TIL BOLIGBØRSEN HER: Hva betyr oljeprisfallet for Asker og Bærum?

Han mener Heggedal er et sted hvor boligprisene kan skyte ekstra fart som følge av utbyggingen som nå pågår.

– Det bør gå litt bedre i Heggedal enn andre steder i Asker og Bærum, når dette står ferdig. Det kommer til å bli noe helt annet, og det bør sette sine spor.

– God start på året

Pluss 3 prosent er også i tråd med det administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer fra Hosle, tror.

– Vi forventer en ganske god start på året, fordi vi går inn i 2015 med lite boliger for salg. Vi vil starte med en prisoppgang, og så vil vi merke mer og mer nedkjølingen i norsk økonomi, som gjør at vi får en utflating og kanskje en nedgang i prisene i andre halvår. Fra januar til desember snakker vi om en oppgang på 3–4 prosent for regionen. tror Dreyer.

Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret tror også på en prisoppgang på 3–4 prosent. Han tror ikke synkende oljepriser vil ha noen direkte negativ effekt på boligprisene.

– Nettoeffekten av oljeprisfallet på boligmarkedet blir en sum av plusser og minuser, en sum som trolig er svakt på minussiden, men ikke så mye at det stopper etterspørselspresset i byer og bynære kommuner, sier Senneset.

Årets boligprisvekst i Asker og Bærum endte altså på 5 prosent fra fjerde kvartal i år til same periode i fjor, ifølge Boligbørsen. Og økningen skyldes først og fremst salget av eneboliger.

Eneboliger mest opp

Eneboliger, som utgjør om lag en tredel av statistikken, ble i gjennomsnitt omsatt for 8 prosent mer i fjerde kvartal i år – sammenlignet med samme periode i fjor. Rekkehus og leiligheter økte med henholdsvis 3 og 4 prosent.

Det er satt ny prisrekord i Østre Bærum – opp 5 prosent til 45.600 kroner. Det er 200 kroner mer enn forrige rekord fra andre kvartal i fjor. Også Vestre Bærum og Asker er blitt dyrere i løpet av året, med henholdsvis 6 og 4 prosent.

LES OGSÅ: Boligprisene firedoblet på 20 år