Bakgrunnen for streiken er at ledelsen i butikk-kjeden ikke vil godta kravet om tariffavtale, som kommer fra bedriftens medlemmer i Handel og kontor.

– Å ha en tariffavtale er det minste en ansatt kan be om. Vi gir oss ikke før vi får den. Vi opplever også at de ansatte ikke får arbeidskontrakt av ledelsen. De har heller ingen bestemmelsesrett i arbeidsforholdene, sier Kjetil Neskvern, assisterende regionskontorleder i Handel og Kontor, og selv streikende ved en av kjedens Oslo-butikker.

I tillegg til Asker og Oslo, streiker ansatte ved butikken i Lillehammer og Bodø.

Haakon Strømsmo, daglig leder i Design Forum, bekrefter at de ikke har vært villige til å etterkomme kravet om tariffavtale.

LES OGSÅ: Åtte streiker for tariffavtale

– 14 av 70 ansatte streiker. De streikende representerer bare en liten gruppe, og så lenge vi ikke er medlem av noen arbeidsgiverorganisasjon, og det ikke foreligger noen avtale på organisasjonsnivå, har man ikke krav om tariffavtale, sier han.

– Sier dere nei fordi de streikende ikke er mange nok?

– De aller fleste av de ansatte i Design Forum er tydeligvis godt fornøyd med ansettelsesforholdene. Og lønnen i ligger over tariff. Her er det et fåtall som startet en aggressiv vervekampanje samt Handel og kontor som har tatt initiativ til en streik, og bruker ufine aksjonsmetoder. De har protestert utenfor våre butikker ved å blokkere inngangen og dele ut brosjyrer og oppfordret kunder til ikke å kjøpe noe under streiken, sier Strømsmo.

– Vi har samlet inn underskrifter i Oslo til støtte for kravet vårt og oppfordrer kundene til å la være å handle i de butikkene som fortsatt holder åpent, bekrefter Neskvern.

Uten arbeidskontrakt

Strømsmo bekrefter imidlertid at en del ansatte ikke har hatt arbeidskontrakt, og at en del ikke har hatt det på flere år.

– Men arbeidsforholdet er avklart. De mottar lønnsslipper og har arbeidsavtaler. De som har bedt om arbeidskontrakt har fått det tilsendt, sier Strømsmo.

Det har ikke vært noen dialog mellom partene siden streiken ble iverksatt fredag morgen.

– Ledelsen har vist stor misnøye overfor de streikende, sier Neskvern, mens Strømsmo på sin side forventer at Handel og kontor skal ordne situasjonen.

– Dette startet de. Dette må de ordne opp i, sier daglig leder.