I to mannsaldre har uthuset til Wencke (68) og Roger Waage (70) stått på toppen av skrenten over grusveien Vendla på Nesøya.

Uthuset har vært lagerplass og verkstedbod for den idylliske eiendommen med utsikt over Brønnøya og Oslofjorden.

Men lørdag formiddag gikk to håndverkere løs på bygningen med brekkjern, hammer og sag. Arbeidene fortsatte søndag. Mandag kunne Waages datter Monica konstatere at uthuset var kuttet over på midten.

Vaklende og åpent

En snor på bakken viste grensen for rivningsarbeidene – eiendomsgrensen som tidligere naboer ikke har sett så alvorlig på, der den går på oversiden av den bratte skrenten.

LES OGSÅ: Barnehagen får bli værende etter kamp mot nabo

Redskap og verktøy sto åpent tilgjengelig og utsatt for vær og vind. Huset selv står vaklende igjen etter at fundamenter er borte.

Nabo Arne Vigeland bestrider ikke at det var han som sto bak rivingen. Men han avviste å kommentere saken overfor Budstikka da vi oppsøkte ham tirsdag.

– Jeg har ingen kommentar til dette, sier han.

TIPS OSS: Vet du om lignende type saker, kan du tipse oss her eller ved å sende en s-post til [email protected]

– Vi føler oss maktesløse

Huseierne er på langtidsferie i Spania og reagerer meget sterkt på det som har skjedd.

– Dette er forferdelig. Vi føler oss trakassert og maktesløse. Døtrene våre ordner opp, og advokaten vår har anbefalt oss å ikke komme hjem, sier Wencke Waage.

Hun har bodd på stedet i 60 år og er glad for samholdet med de andre naboene.

LES OGSÅ: Nabostrid har gjort påbygget til over ett år med ekstrautgifter

Bygningsrester ligger i en flere meter høy haug over familiens grønnsakbed. Inventar fra uthuset, blant annet en vev, ligger under en presenning midt på plenen, eller er plassert på en overbygd veranda.

Tirsdag sørget forsikringsselskapet til Waage for å rydde bort det som var av verdier inn i to store containere. 3–5 mann jobbet hele dagen med å sikre verdier og fortsetter onsdag.

Skulle kjøpe for naboene

Eierne av fire naboeiendommer ga i mai 2008 Arne Vigeland i oppdrag å kjøpe grunnen til en felles adkomstvei. Vigeland kjøpte istedet tomten selv. Budstikka har sett avtalen. I kontrakten ble kostnadsfordelingen til innkjøp og opprustning av veien fordelt.

Omtrent samtidig ga konsernsjef Rune Bjerke i Dnb fullmakt til BPA Nesøya AS om å selge denne eiendommen på 1,8 dekar. Den lille teigen var hadde opprinnelig inngått i den såkalte Dnb-tomten på Nesøya. Tomten endte imidlertid ikke som naboenes felleseie. Vigeland inngikk nemlig kjøpekontrakt kun i eget navn.

I avtalen mellom BPA Nesøya AS og Arne Vigeland står det at «Beboerne i Vendla 47, Wenche og Roger Waage, og Vendla 51, Helge og Walther Medin, vil beholde sine ikke-tinglyste servitutter på den ervervede grunnen». For flere av naboene hadde etabler rettigheter i årenes løp.

– Det er riktig, vi solgte under forutsetning av at naboene kunne bruke arealet som de alltid har gjort. Dette ble også sagt uttrykkelig i dialogen rundt salget, bekrefter Martin Stensaker som var sjef for BPA Nesøya AS.

Konflikt med naboen

Bakgrunnen for det som skjedde i helgen er en konflikt mellom flere naboer og Arne Vigeland, som bygget sitt bygningskompleks i Vendla 45 i 2008. De første årene var forholdene i nabolaget preget av idyll.

Men den siste tiden har frontene hardnet til mellom Vigeland og naboene. Striden handler om en veieiendom og rettigheter naboene mener å ha etablert i årenes løp.

LES OGSÅ: Flytter etter nabobråk

Vigeland har ikke bare gått løs på eiendommen til Wencke og Roger Waage: Lørdag morgen startet en gravemaskin også riving av steinmuren som i generasjoner har markert overgangen fra eiendommen til Walther Medin i nummer 51 mot fellesveien som striden handler om.

Fjerningen av Medins gamle steinmur er også gjort helt til grenselinjen for veieiendommen.

– Steinmuren la faren min opp for 70 år siden, sier Medin.

Les flere bolig- og økonominyheter fra Budstikka her

Politiet var i helgen flere ganger på stedet, men stanset ikke det fysiske arbeidet.

– Det er umulig for oss å vite hva som gjelder i en sivilrettslig sak i helgene, sier operasjonsleder Marlow Grandalen til Budstikka.

Rivingen som foregikk i helgen ble tirsdag politianmeldt av Waages advokat.