Denne Høn-jenta (26) vil gi deg mulighet til å oppleve livet under vann

TEKNOLOGI: Høn-jenta Christine Spiten er utdannet fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås innen industriell økonomi og teknologiledelse. Hun har også studert robotikk og entreprenørskap i Rio og San Francisco. Spiten er en av fire finalister til Young Entrepreneurship Award i regi av Nor-Shipping i mai.

TEKNOLOGI: Høn-jenta Christine Spiten er utdannet fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås innen industriell økonomi og teknologiledelse. Hun har også studert robotikk og entreprenørskap i Rio og San Francisco. Spiten er en av fire finalister til Young Entrepreneurship Award i regi av Nor-Shipping i mai. Foto:

Hun har allerede vunnet over vann som NM-seiler. Nå er Høn-jenta Christine Spiten (26) i ferd med å vinne også under vann med en teknologisk nyvinning som har fått nasjonal oppmerksomhet.

DEL

Norske myndigheter, Innovasjon Norge og teknologi-investorer har fått øynene opp for en undervannsdrone Asker-jenta er medgründer til. På Lysaker Brygge slipper Spiten undervannsdronen utenfor bryggen.

Den synker nedover. Med en spesiell maske og en smarttelefon kan Spiten følge med på livet under havet.

Flygende droner som tar bilder i luften i dag er blitt ganske vanlig i dag. Men verden under vann har vært vanskeligere tilgjengelig for andre enn dykkere.

– Tanken er at også vanlige folk som ikke er dykkere, skal kunne få oppdage verden under vann, sier Spiten.

Rask vekst

Høn-jenta som tidligere har vunnet NM-gull i seiling i 2007, var før påske med til Kina sammen med statsministeren og den norske delegasjonen som eksempel på ny norsk teknologiutvikling.

Spitens droneprosjekt skjer gjennom selskapet Blueye Robotics .

– På 1,5 år har vi vokst fra å være fire gründere til å bli et team på 15 stykker. Vi har hentet inn over 30 millioner i kapital så langt via crowdfunding og investorer, sier hun.

Se Høn-jenta forklare om hvordan det startet her:

Flere miljø utvikler

Deres første investor og styreleder er Erik Haugane, tidligere daglig leder i Aker BP ASA på Lysaker og tidligere daglig leder i Det Norske Oljeselskap.

De skal nå hente inn ytterligere 50 millioner kroner i løpet av dette året.

– Flere miljø både i USA og Kina har undervannsdronerunder utvikling. Men denne dronen er den eneste som er utviklet på basis av den verdensledende kompetansen Norge har fra den maritime oljeindustrien og dennes bruk av dykkerløs inspeksjon og arbeid. Marintek og NTNUs kompetanse på dette er faktisk verdensledende, sier Haugane til Budstikka.

Han tror det er et marked i entusiastiske båtfolk, hytteeiere og maritime entusiaster.

LES OGSÅ:

Gründer tar nye hopp med sin hengekøye

Unge kvinnegründere river seg løs

Veien videre

Spiten opplyser at det allerede er forhåndsbestilt 130 undervannsdroner.

– I år har vi som mål å forhåndsselge 1000 stykker, og neste år håper vi å tidoble tallet, opplyser Spiten.

Selskapet og dronen

Selskapet bak oppfinnelsen er Blueye Robotics.

Christine Spiten var med å starte selskapet sommeren 2015 sammen med professorer fra NTNU, medgründer Erik Dyrkoren og investor Erik Haugane.

Blueye Robotics springer ut fra det maritime forskningsmiljøet, og senter for autonome marine operasjoner og systemer ved NTNU.

Undervannsdronen styres fra din smarttelefon, tablet eller en digital dykkemaske ved hjelp av en app. Opplevelsen kan deles live eller vennene kan koble seg på videostrømmen direkte.

Selskapet var med som start-up-bedrift til Kina før påske.

Kilder: Blueye Robotics, NTNU blogg, Bizweb, Innovasjon Norge

Artikkeltags