Rajendra Danve (34) er en oljeingeniør fra India. Alyce Levik (28) er fra Australia og vil starte virksomhet i Norge.
De er to av i alt 20 utenlandske arbeidstagere som nå deltar i et helt nytt pilotprosjekt i Asker. Her skal utenlandske gründertalenter lære å kle seg og te seg riktig for å lykkes i norsk næringsliv. Og ikke minst; de skal lære alt om norske lover og regler som er relevante når det gjelder å starte ny virksomhet.
LES OGSÅ:
Bærums-budsjettet: – Oljekrise og høy gjeld gjør oss sårbare
Ser muligheter
– Jeg ønsket å se på nye muligheter. I øyeblikket er det vanskelig å få en ny jobb i olje- og gassindustrien. I stedet for å sende avgårde søknader som ikke fører til en jobb, syntes jeg det var en god idé å bli en del av dette programmet. Kanskje kan dette føre til at jeg kan starte en virksomhet for meg selv, sier han.
Alyce Levik (28) er fra Australia. Hun har en master i Ergoterapi, og holder på med avsluttende studier i prosjektledelse. Hun ønsker å starte egen virksomhet.
LES MER: Asker har tapt på oljesmellen
Internasjonale gründertalenter
Det er internasjonale gründertalenter med god utdanning som nå skal få sitt helt spesielle opplegg, kalt Startupforum.
– Dette er et helt nytt pilotprosjekt, og det finnes ikke tilsvarende prosjekt i Norge, sier Bjørn Langvik og direktør Lars O. Nordal i Asker Næringsråd.
– Myten om arbeidsinnvandrere er ofte at alle er snekkere fra Polen eller Litauen. Overhodet ikke noe galt sagt om det; vi trenger absolutt snekkere og håndverkere. Men arbeidsinnvandrere er så mye mer enn det. Og Norge trenger flere som skaper nye arbeidsplasser, sier Langvik.
Mange kan starte nye bedrifter
– Det kommer i snitt 350 nye arbeidsinnvandrere til Asker hvert år. Vi tror minst 50 av disse hvert år vil starte egen bedrift. Det er disse kurset er sydd sammen for, sier direktør Lars O. Nordal i Asker Næringsråd.
Gjennom en blanding av fysiske samlinger og virtuell undervisning skal de 20 lære «alt» om det og driver eget firma fra A til Å, ikke bare om lover og regler, men også innføring i det kulturelle.
– Et viktig element her er ikke minst det kulturelle. Uskrevne regler i det norske samfunnet som det kan være vanskelig for utlendinger å få tak i, sier Nordal.
– Virksomheten min har som mål å respektere kulturen til hver eneste organisasjon jeg jobber med. En svært viktig del av dette er da å ha kunnskap om norsk kultur, derfor er denne informasjonen svært nyttig, sier Alyce.
Dette er blant de uformelle reglene kursdeltagerne lærer seg om Norge:
- Glem titler, de er ikke av særlig betydning i Norge.
- Når du møter noen for første gang, introduser deg selv både med fornavn og etternavn, fulgt av et fast håndtrykk.
- Det er viktig å være presis til møter. Gi beskjed om du blir forsinket.
- Julebord er en stor begivenhet for mange selskaper i Norge. Men pass på, det er en god del drikking der.
- De fleste nordmenn er veldig jordnære. Ikke «hype opp» din muntlige presentasjon.
- Ærlighet og åpenhet er veldig viktige verdier i Norge.
- Å snakke om sine svakheter er ikke regnet som en svakhet her.