Skip to main content

Okkuperte kunstnerboligen – avslørt da de fyrte i ovnen

OKKUPERT: Rumenerne hadde tatt seg inn i både uthuset (nærmest) og villaen.
OKKUPERT: Rumenerne hadde tatt seg inn i både uthuset (nærmest) og villaen.

Hadde det ikke vært for at en nabo så at det røk fra pipa, ville de 10 rumenerne trolig bodd i kunstnervillaen Bondilia fortsatt.

(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen– gjelder ikke mobilbrukere.)

Åtte voksne personer ble tirsdag formiddag pågrepet og bortvist fra stedet. To barn var også til sted. Barna er født i henholdsvis 2007 og 2010. Alle er rumenske statsborgere.

– Politiet ble kontaktet etter at en nabo så at det kom røyk fra pipa, sier Anita Skjønborg, leder for Grenseløs-prosjektet i Asker og Bærum politidistrikt.

De skal også ha fyrt bål på gårdsplassen. Også minst en annen beboer i området skal ha tipset politiet. Det er Norske Billedkunstnere som eier villaen rett ved Bondivann. Daglig leder Gjert Gjertsen tror at rumenerne har bodd i huset i to-tre uker. Han mener imidlertid at langt flere enn de 10 har bodd i huset.

– Det var madrasser og soveplasser over hele. Og alt var ommøblert. Synet var sjokkerende, sier Gjertsen, som selv var på stedet i forbindelse med politiaksjonen tirsdag.

Ifølge en nabo som Budstikka har vært i kontakt med, skal de ubudne gjestene også ha koblet seg på strømnettet, slik at de fikk mulighet til å bruke elektriske apparater inne i huset. Gjertsen bekrefter dette.

– Jeg trodde det ikke var mulig å få strøm dit. Strømmen er frakoblet for lengst. Huset har ikke vært bebodd på et par år. Jeg tenker også på faren for brann som følge av koblingene, som var alt annet enn forskriftsmessige, sier Gjert Gjertsen, som setter stor pris på tipsene som avdekket husokkupasjonen.

Huset har stått tomt fordi det er i dårlig forfatning, samt at Norske Billedkunstnere trolig vil selge stedet til ABBL (se faktaramme).

LES OGSÅ:

Ektepar rundstjålet mens de så på tv

– De tok fra meg tryggheten

Én kan bli utvist

Huset var forsvarlig låst da rumerne tok seg inn. Syv av de åtte voksne personene har vedtatt et forelegg på 4.000 kr hver, for innbrudd og ulovlig tilhold i en annens bolig. Den siste, en mann, er ilagt et forelegg på 7.000 kr. Han ble dessuten arrestert, og politiet prøver å få ham utvist fra Norge.

– Bakgrunnen er at han er anmeldt for heleri. Han var i besittelse av flere kofferter med hygieneartikler vi mener er stjålet, sier Anita Skjønborg.

Anita Skjønborg, Asker og Bærum politidistrikt. Foto: Budstikka

De to barna og deres mor, en av dem som er ilagt forelegg, ble overlatt til barnevernsvakten. De ble senere dimittert.

Rumener (17) tatt

Mandag denne uken ble en rumensk gutt (17) pågrepet på Jar, etter at han skal ha brutt seg inn i en bolig. Han skal ha fått med seg bl.a. en bærbar PC og noe bunadssølv. Han er nå varetektsfengslet i én uke, og politiet vil jobbe for å få ham utvist fra landet.

– Han ble utvist for to år i fjor, etter å ha blitt tatt for grove tyverier fra boliger, sier Anita Skjønborg, som ikke utelukker at 17-åringen kan stå bak flere innbrudd enn det på Jar.

Gutten ble pågrepet etter å ha hoppet ut av vindu i det aktuelle huset. En nabo så flukten og kontaktet politiet. Politiet ser ingen sammenheng mellom denne saken og Bondilia.

LES MER: Bondilia trues av boligutbygging

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.