Skip to main content

Odvar: – At jeg skulle få oppleve dette er utrolig

BOKDEBUTANT: Odvar Omland (90) fra Asker har skrevet boken "Tom stol - tom seng" om Alzheimer og samliv. Tusenvis av lesere lar seg engasjere av den gripende historieren.
BOKDEBUTANT: Odvar Omland (90) fra Asker har skrevet boken "Tom stol - tom seng" om Alzheimer og samliv. Tusenvis av lesere lar seg engasjere av den gripende historieren.

Bokdebutanten Odvar Omland (90) gjør suksess med demensboken "Tom stol - tom seng".

I september skrev Budstikka om Odvar Omland fra Asker som annenhver dag tar med seg sin Alzheimer-syke kone Ester (91) på biltur.

Det har han gjort siden sykdommen ble et faktum i 2008, da Ester etter hvert fikk problemer med dagligdagse gjøremål og forglemmelsene stadig ble flere.


Historien som Omland fortalte i Budstikka rørte tusenvis av lesere, langt utenfor Budstikkas distrikt.
Saken har blitt en av de mest leste og delte på sosiale medier, og Odvar har av eksperter blitt omtalt som et mediefenomen.

Flere andre medier har skrevet om Odvar og Ester, og leserne satte tydelig pris på at Odvar delte sin historie.

– For en mann! Rørte meg langt inn i hjerterota, skrev en leser.

Ord som «fantastisk», «ekte kjærlighet» og «rørende» gikk igjen på Budstikkas hjemmesider.

LES OGSÅ:

Ettertraktet

I høst har Omland vært både i Asker og Drammen og snakket om boken «Tom stol – tom seng». Søndag er det forfattertreff på Eiksmarka, sammen med Helene Uri og Kjell Ola Dahl.

– Jeg tar sjansen jeg, selv om boken er liten og jeg er debutant. Det blir en hyggelig opplevelse, sier Omland om å dele scene med de to etablerte og kjente forfatterne.

– Jeg hadde aldri drømt om det, og i alle fall ikke at den skulle få slik respons. At jeg skulle få oppleve dette er helt utrolig, sier han, som jobber for at sykdommen ikke skal være tabubelagt.

Aktiv på sosiale medier

Odvar Omland har selv hatt egen Facebook-profil siden 2010.

– Den Facebook’n, med alle de kommentarene som har kommet, det er helt overveldende. Og selvfølgelig veldig hyggelig, sa Odvar til Budstikka i september.

LES MER:

Et av Omlands ønsker er at sykdommen ikke skal være tabubelagt. Han har delt mange erfaringer på Facebook, og valgte etter hvert å skrive boken.

– Etter mange oppfordringer ble «Tom stol – tom seng» til. En av oppfordringene lød: «Jeg titter innom statusene dine og blir beriket og litt klokere fordi du rett og slett skildrer hverdagskjærligheten og det å stå sammen i gode og onde dager", sier Odvar Omland i en omtale av boken.

Forventer oppmøte

Førstkommende søndag, 17. november, kommer han til Eiksmarka bibliotek til forfattertreff sammen med Helene Uri og Kjell Ola Dahl.

– Vi leste artikkelen i Budstikka, og syntes det var bra å fokusere på dette temaet som jo har vært så aktuelt i høst. Vi tror det blir et spennende arrangement og forventer godt oppmøte, sier Birgitte Aasen ved biblioteket på Eiksmarka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.