Skip to main content

Nytt navn skal lokke flere til Rosenvilde vgs

MODELL: Eivind Måreid fra Blommenholm og Kine Kolstad fra Eiksmarka har bygget Kalvøya i arkitektpapp med høyhus, kjøpesentre og idrettshall. Fem grupper deltok i arkitektprosjektet ved Rosenvilde videregående skoles linje for studiespesialisering med formgivning, som nå skifter navn til Kunst, design og arkitektur.

Kunst, design og arkitektur skal friste elever til å søke Rosenvilde vgs. Den er eneste skole i Asker og Bærum med det linjetilbudet, etter tre nedleggelser.

De siste årene har ungdommene sviktet estetiske fag. For tre år siden søkte 106 studiespesialisering med formgivning, 65 året etter. I fjor var det 72.

Tilbudet ved de videregående skolene er barbert tilsvarende. Mens det tidligere var estetiske linjer ved de videregående skolene Bleiker, Nesbru, Rud og Rosenvilde, er nå kun Rosenvilde igjen.

Nå endrer den linjen navn. De som forlater ungdomsskolen inviteres nå til å søke linjen for kunst, design og arkitektur:

– Navnet er godt. Det har appell. Det er tydelig. Og eget utdanningsprogram gjør linjen mer synlig, sier avdelingsleder Annikken Falkbu ved Rosenvilde.

Ennio E. Martinuzzi underviser 60 elever på tre trinn og 180 til sammen ved Rosenvilde.

De siste ukene har han møtt søkere på utdanningsmesser, og forteller at skepsis snus til suksess.

LES MER:

Kun to av ti elever velger yrkesfag

Rud-elev viser vei til Europa

Her er Rosenvilde-elevenes beste tips til julens bord

Fedre holder igjen

– Det er gjerne far som er skeptisk. Men navneendringen hjelper. Foreldre får aha-opplevelser når de forstår at poden kan bli hva som helst med kunst, design og arkitektur. Navnet er mer dekkende.

Kreativ linje i vgs: 

Budstikka møter Martinuzzi og pedagogisk leder Astri Eline Asheim med elever mens de monterer utstilling i Kommunegården i Sandvika. Her er det alt fra selvportrett, moderne non figurativ kunst og arkitektmodeller.

Eivind Måreid fra Blommenholm og Kine Kolstad fra Eiksmarka har bygget Kalvøya i arkitektpapp med høyhus, kjøpesentre og idrettshall.

– Vi ser for oss andre måter på bruke øya på, samtidig som du fremdeles kan bade og gå tur, sier de og håper de kan sjarmere andre til å søke, innen fristen 1. mars.

– Det er gøy å være kreativ, mellom all puggingen. Her skaper vi både med pensel og med ord, sier Asheim og skryter av elever som ti timer ukentlig gjennom tre år arbeider med problemløsninger.

En av dem er Sara Bauer Zamecznik. Hun har uttrykt ensomhet i sitt bilde: Lagt inn selvportrett, malt med pasteller og skrevet «Stay High every day».

– Dette er psykologisk humor, forklarer 18-åringen fra Snarøya.

Venninnen Nina Eilertsen Hafsaas fra Nesbru brukte tilsvarende teknikk. Slik uttrykker hun raseri på lerret med harde bevegelser på store flater:

– Jeg maler med fingre og med papp. Pensel blir for rotete, sier hun.

Hva er kunst?

Gabriel Lombardo fra Rykkinn viser bilde «Agera». Det er svensk for «å gjøre». En kjapp bil bærer samme navn. Det var bilen han tenkte på, da han skrev navnet i oransje ved sitt eget manipulerte portrett som renner over kanten i det abstrakte bildet.

– Jeg må gjøre noe, jeg må «agera», konkluderer han.

Også Jakob Hermansen (18) fra Rykkinn skriver med oransje. Over selvportrettet står det: «SHIT». Det bærer preg av en kritisk kunstner:

– Nå kan du bare sprøyte maling utover og si at det kunst. Trenger vi kunstnere når det er så enkelt? spør han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.