Skip to main content

Nytt fremstøt for valgfritt sidemål i Bærums-skolen

PÅ OFFENSIVEN: – Vi må slutte å tvinge alle til å pugge to utgaver av samme språk når det man egentlig trenger er mer undervisning i fremmedspråk, mener leder Haakon Kvenna Veum i Akershus Unge Høyre.
PÅ OFFENSIVEN: – Vi må slutte å tvinge alle til å pugge to utgaver av samme språk når det man egentlig trenger er mer undervisning i fremmedspråk, mener leder Haakon Kvenna Veum i Akershus Unge Høyre.

Bærum kommune vil søke Utdanningsdirektoratet om å innføre valgfritt sidemål i ungdomsskolen.

Kommunestyrets sektorutvalg barn og unge ga forslaget sin tilslutning tirsdag kveld. Høyre og Frp stemte for, mens Ap, SV og Venstre gikk imot.

– Jeg er svært fornøyd med at vi kommer i gang med et forsøk, selv om målet er fullstendig valgfritt sidemål i hele landet, sier Haakon Kvenna Veum, som er medlem av sektorutvalget og dessuten leder i Akershus Unge Høyre.

– Dette er en sak som er svært viktig for Unge Høyre, og vi mener kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) må få fart på saken og innfri valgløftet fra i fjor. Unge Høyre skal være regjeringens vaktbikkje, og dette er en sak vi ikke slipper tak i før vi får innført valgfritt sidemål, legger han til.

LES OGSÅ:

Veum legger vekt på at én av fem elever går ut av skolen uten å kunne lese og skrive skikkelig. Samtidig tvinges alle til å lære to utgaver av samme språk.

– Det vil jeg ha slutt på, så disse elevene kan holde seg til å lære hovedmålet sitt skikkelig, poengterer han.

Globaliseringen

Lederen i Akershus UH understreket at globaliseringen gjør at fremmedspråk blir stadig viktigere, samtidig som en som skriver bokmål helt fint kan forstå en som skriver nynorsk og motsatt.

– Vi må slutte å tvinge alle til å pugge to utgaver av samme språk når det man egentlig trenger er mer undervisning i fremmedspråk. Ved valgfritt sidemål vil begge målformene bestå og tekster elevene bruker i undervisningen vil ikke bli oversatt til hovedmålet. På den måten får man forståelse for begge, men slipper å pugge sidemålet, avslutter Veum.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.