Det var foredrag om D-vitaminer og et utvalg av frukter med spesielt stort D-vitamininnhold i kantinen ved skolerestauranten denne uken.

Nedstemt uten vitaminer

– Mørketid om høst og vinter gjør at vi i enda større grad trenger de riktige vitaminene, ikke minst gjelder dette D-vitamin, sier Liselotte Bjelke, primus motor og daglig leder ved skolerestauranten ved Hundsund.

Fnyser av wienerbrød

Snarøya-kvinnen Bjelke fnyser av wienerbrød og boller-debatten andre steder.

– I lys av Asker kommunes nei til skolemåltid, og informasjon om at enkelte skoler i Asker velger å selge wienerbrød og kanelboller, synes vi ved Hundsund det er ekstra viktig å fokusere på hvor utrolig stor sammenheng det er mellom hva man spiser og hvordan man har det – dette forsterkes i ytterligere grad om vinteren i den mørke tiden, sier Bjelke.
Hun sier det har vært spørsmål om brusautomater ved Hundsund, men at det ikke slipper inn dørene der.

– Aldri i verden. Det er ikke aktuelt, sier hun.

Direkte sammenheng

Hun får full støtte av miljøterepaueten ved skolen, Heidi Kvarme.

– Når ungdommer kommer til meg og er triste og sliter, er det aller første jeg spør om: hvordan er kostholdet ditt? Jeg ber dem gjerne teste seg for D-vitaminmangel. Et usunt kosthold og mangel på vitaminer slår direkte ut på humør og adferd, sier hun.

Ikke bare kavring

En av ungdommene, Martin Fredholm fra Vøyenenga, sier han kjenner seg igjen.

– Det var en periode jeg ikke likte og heller ikke spiste så veldig sammensatt og balansert kost. For eksempel ønsket jeg bare å spise kavring som skolemat. Jeg synes jeg merker veldig godt at jeg nå spiser sunnere og at jeg får mer energi av det. Det er fint å vite at lunsjen her ved skolen er sunn, og det er bra med enda mer informasjon rundt dette, mener han.

Bra med sunn fokus

Kathinka Christensen Siem (14) fra Snarøya og elevrådsleder Pål Børje Andersson (15) fra Lysaker gir også uttrykk for at de synes fokus på sunn mat og vitaminer er bra.
–Det er fint å vite at maten man spiser er sunn, mener Kathinka.
– Det er bra å fokusere på sunn mat når man tenker på hvor viktig det faktisk er, sier Pål Børje.