– Vi ser hvert enkelt barn

BEST LIKT: – Vi tripper ikke med jakka på fem minutter før stengetid, sier Ellen Granberg, daglig leder for Tommeliten barne hage, som scorer aller best i Bærums brukerundersøkelse. Her med Andreas Hana Kristoffersen (3) på fanget.

BEST LIKT: – Vi tripper ikke med jakka på fem minutter før stengetid, sier Ellen Granberg, daglig leder for Tommeliten barne hage, som scorer aller best i Bærums brukerundersøkelse. Her med Andreas Hana Kristoffersen (3) på fanget. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Øverst på listen over de mest populære barnehagene i Bærum troner små, private barnehager. Men når kommunen skal bygge nytt, tenker de stort.

DEL

Aller best likt er Tommeliten barnehage på Gjettum, ifølge den ferske brukerundersøkelsen for Bærum kommunes 7.600 barnehagebarn.

I Tommeliten løper 16 blide, gummikledde barn fra 2 til 6 år så issørpa skvetter når Budstikka kommer for å finne ut hva som har fått alle Tommeliten-foreldrene til å gi nettopp denne barnehagen terningkast seks.

Få barn i barnehagen

– Jeg tror noe av forklaringen på at foreldre og barn trives er at vi ikke har flere barn enn at vi ser hver enkelt. Vi blir så godt kjent med både barn og foreldre at de kommer tilbake på besøk sammen selv etter at barna har begynt på skolen, sier Ellen Granberg, daglig leder for Tommeliten barnehage.

Hun har ledet barnehagen i ni år – og kunne ikke tenke seg noen annen jobb. Det kan ikke de tre kollegene hennes heller.

LES OGSÅ: Søk i tilstanden i din barnehage (2013)

– Stabilitet er nok viktig. Det er her vi vil være – det sier ungene også: De vil helst være her selv om det er helg, ler Granberg.

– Kommunale skal bli bedre

Foreldreeide Tommeliten er i godt selskap: På de øverste plassene i brukerundersøkelsen ligger private barnehager, flere av dem små familiebarnehager.

I snitt scorer private barnehager vesentlig bedre enn de kommunale. Mens snittet blant de private er på 5,45 poeng av 6 mulige, ligger snittet blant de kommunale på 5,20.

LES OGSÅ: Kommunen overrasket over barneboom på Fornebu

– Jeg er godt fornøyd med resultatet. Det er hyggelig å registrere at foreldrene jevnt over gir høy score både til kommunale og private barnehager, sier Anne Lene W. Hojem (H), leder for sektorutvalg barn og unge i Bærum.

Hjelp på veien

– Hva gjør at private barnehager er bedre likt enn kommunale?

– Jeg synes det bare er snakk om små forskjeller her. Men nå skal vi snart i gang med en ny barnehagemelding, der målet er å gjøre de kommunale barnehagene enda bedre, sier Hojem.

– Det fine med slike brukerundersøkelser, er at vi kan se hva foreldrene synes. Det er en god hjelp på veien når vi skal forbedre tilbudet, sier Hojem.

Trenger 1000 nye plasser

Til tross for at Bærums-foreldrene gir signal om at det er små, private enheter de liker best, planlegger Bærums-politikerne stikk motsatt.

I Bærums ferske barnehagebehovsplan er det store enheter, både private og kommunale, som skal bygges i årene fremover for å sikre full barnehagedekning til de stadig større barnekullene.

LES OGSÅ: Bærum trenger 16 nye barnehager

Prognosene viser at Bærum trenger over 1.000 nye barnehageplasser de neste åtte årene.

– Brukerundersøkelser fra Oslo viser at foreldrene der er svært fornøyd med store barnehager så lenge de blir delt inn i små enheter internt, sier Hojem.

– Det har vist seg at det viktigste for trivselen er trygge, dyktige ansatte som ser barna de jobber med – ikke nødvendigvis størrelsen på barnehagen, hvem som eier den eller tettheten av pedagoger, sier Hojem.

LES OGSÅ: Ny barnehage tross massive protester

Bare én førskolelærer

Heller ikke Tommeliten barnehage kan skryte av stor tetthet av pedagoger: Kun lederen er førskoleutdannet.

– Vi skulle gjerne hatt flere pedagoger. Men målet vårt er å gi ungene gode minner for livet, vi gir av oss selv hver eneste dag, sier Ellen Granberg.

LES OGSÅ: Ber barnehageutbygger kjappe seg

Artikkeltags