Velleder: – Et av Askers viktige historiske steder er i ferd med å gå tapt

RAST UT: Store deler av kalkovnen i Sandbukta er rast ut. Nå jobber fylkeskommunen med å kartlegge hva som skal til for å reparere skaden. FOTO: MAGNUS BIRKELAND

RAST UT: Store deler av kalkovnen i Sandbukta er rast ut. Nå jobber fylkeskommunen med å kartlegge hva som skal til for å reparere skaden. FOTO: MAGNUS BIRKELAND

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Brønnøya vel fortviler etter at en stor del av øyas fremste severdighet, Kalkovnen i Sandbukta, har rast ut.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

– Det er selvfølgelig veldig trist. Dette er det viktigste minnesmerke på Brønnøya, sier styreleder i Brønnøya vel, Svein Børge Hoftun.

Ifølge Wikipedia er det registrert rester etter fem gamle kalkovner på Brønnøya. Sist på 1800-tallet var det industriell produksjon, først ved Sandbukta, der den eneste gjenværende kalkovnen står. Den er øyas fremste severdighet, bygd i 1892, men nedlagt i 1900 fordi driften viste seg ulønnsom.

Nå er kalkovnen i ferd med å gå tapt.

LES OGSÅ: Lekkasje forårsaket nedfall av betongrester

– En betydelig jobb

Det var tidligere denne uken at det ble oppdaget at store deler av kalkovnen hadde rast ut. Landemerket står på privat grunn, og det var grunneieren som varslet fylkeskommunen. Assisterende fylkesdirektør, Christian Hintze Holm i kulturverndivisjonen, forteller at de er på saken.

– Dette er en fredet kalkovn som er et viktig og et unikt kulturminne. Det er vår oppgave å sikre kulturminnet, slår Hintze Holm fast.

Onsdag sendte fylkeskommunen ut en rådgiver med teknisk kompetanse, på befaring. Rådgiveren kunne konstatere at skadene på kulturminnet var store.

– Det vil være en betydelig jobb å reparere kalkovnen, samt å sikre den mot ytterligere skader og utrasing, fortsetter fylkesdirektøren.

Skal kartlegge skadene

Fylkeskommunen har vært i kontakt med riksantikvaren i forbindelse med tilskudd til å reparere kalkovnen. Hva som skjer videre er imidlertid uvisst.

– Vi må få kartlagt nærmere hva som skal til for hindre ytterligere skade, og bøte på skaden som allerede har skjedd.
 

Artikkeltags