Velforening vil fargelegge Askers underganger

HAR FÅTT NOK: Per Alhaug ved den ene tunnelen mellom Askerholmen/Kirkeveien og Bakerløkka. Han håper at veggene – i dag for det meste tilgriset – kan fremstå i ny «drakt» om ikke lenge. FOTO: KJETIL OLSEN VETHE

HAR FÅTT NOK: Per Alhaug ved den ene tunnelen mellom Askerholmen/Kirkeveien og Bakerløkka. Han håper at veggene – i dag for det meste tilgriset – kan fremstå i ny «drakt» om ikke lenge. FOTO: KJETIL OLSEN VETHE

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Asker stasjon og omegn vel vil ha graffiti i forgjengerundergangene i Asker sentrum.

DEL

God eller dårlig idé? Si din mening nederst!

– Undergangene er nå grå, triste og nesten skumle, og i tillegg er de tagget ned, mener Synnøve Valseth i velstyret.

I et brev til rådmann Lars Bjerke ber vellet om assistanse til å lyse opp sentrum, og å gi det et mer ungdommelig utseende.

– Vi tenker oss undergangene dekorert med lyse farger, «streetpainting» eller graffiti, og gjerne engasjere skoler og ungdom til å konkurrere om å lage de beste forslagene, forklarer Valseth.

LES OGSÅ: Nymalt undergang på Tanum tagget ned

Historiske vyer

I brevet til rådmannen setter vellet graffitien inn i en historisk ramme.

– Den er en moderne utgave av de gamle freskene som var malerier på våt mur og er benyttet både i Det sixtinske kapell og i Oslo rådhus og er noe helt annet enn den stygge taggingen, heter det i brevet.

Vellet håper et slikt tiltak vil påvirke ungdommen i Asker til å tenke på annet enn tagging og heller forsøke å lage noe pent.

Stort prosjekt

– Men det er et litt for stort og vanskelig prosjekt for vellet å gjøre alene. Vellet har flere andre, mindre prosjekter for å rydde opp i sentrumsområdet, men til dette må vi få kommunen med på laget, mener Valseth.

Hun viser til at det bør være nok graffiti-talenter i Asker etter at kommunen i fjor hadde eget graffitikurs for ungdom i høstferien.

Vellets styremedlem Per Alhaug er opptatt av at ungdommene skal å et slags eierforhold til undergangene ved å dekorere dem selv.

– Da vil terskelen for å skrible ned veggene med såkalte tags forhåpentlig ligge noe høyere enn i dag, sier Alhaug.

Kratt og trær

Han mener at fotgjengertunnelene inn mot sentrum, spesielt de to mellom Askerholmen/Kirkeveien og Bakerløkka, virker skjemmende på et ellers pent og ryddig sentrumsområde.

– Vi er glad i Asker og Asker sentrum og ønsker at det skal fremstå så bra som mulig. Derfor er det viktig for oss å få gjort noe med undergangene, sier Alhaug, som håper at kratt og småtrær ved gangveier og tunnelenes innganger også kan fjernes eller trimmes.

Tagging og graffiti brukes ofte om hverandre, men tagging kan defineres som enkeltsignaturer, mens graffiti er tekster og bilder.

Artikkeltags