22. juli i år hadde Åsmund Aukrust fra Jar løpende telefonkontakt fra Utøya med statsråden som nå blir hans nye sjef, kulturminister Anniken Huitfeldt. Han er tidligere leder av AUF i Bærum og var leiransvarlig på Utøya.26 år gamle Åsmund Aukrust er 22. juli-generasjonens første politiske rådgiver i regjeringen. 102 dager etter massakren på Utøya begynte han i dag som politisk rådgiver for statsråden han deler en helt spesiell historie med.

Ringte ni minutter etter skytingen startet

Kontakten mellom Huitfeldt og Aukrust blir en av de tidligste varslene til regjeringen om det forferdelige som utspiller seg. Huitfeldt får en telefon fra Åsmund Aukrust bare ni minutter etter at skytingen starter, klokken 17.31.

– Jeg prøvde å ringe politiet, men kom ikke gjennom. Da kom jeg på å ringe Anniken. Jeg regnet med at hun hadde en direktelinje til både politiet og PST slik at hun fikk varslet om det som skjedde på øya, sier Aukrust til NRK.

Hadde ansvar for Gro


For 26-åringen fra Jar fortalte til Budstikka da vi traff ham utenfor Domkirken i Oslo i noen dager etter massakren:

– Som leiransvarlig hadde jeg ansvaret for fredagens gjest, Gro Harlem Brundtland, som jeg fulgte hele dagen. På ettermiddagen fulgte jeg henne til båten og takket henne for besøket. Rett i etterkant fikk vi alle beskjed om å høre på radioen; om eksplosjonen ved regjeringskvartalet i Oslo.