Tror han sørget for søndagsåpent

UTÅLMODIG: – Jeg tror vårt initiativ til dispensasjon fra forbudet bidro til fortgang i regjeringens arbeid, sier Torbjørn Espelien.

UTÅLMODIG: – Jeg tror vårt initiativ til dispensasjon fra forbudet bidro til fortgang i regjeringens arbeid, sier Torbjørn Espelien. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag varslet regjeringen om at det kommer et lovforslag som vil gjøre de mulig for butikker å holde åpent på søndager.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

Det synes Frp-gruppeleder Torbjørn Espelin er bra. Han tok i fjor initiativ til at Bærum kommune skulle søke departementet om dispensasjon fra loven som pålegger butikker holde stengt på søndager.

Håpet var at butikkene kunne ha holdt søndagsåpent fra og med 1. januar i år. Men Kulturdepartementet ga klar beskjed om at de ikke har lov til å godkjenne slike forsøksordninger.

– Jeg tror likevel at vårt initiativ bidro til å få fortgang i regjeringens arbeid med å få endret loven, sier Espelien.

Det ser ut til at lovendringen kan få flertall på Stortinget med stemmene fra Frp, Høyre og Venstre. Da blir det opp til den enkelte butikk å avgjøre om de vil holde åpent på søndager.

– Markedet får styre uavhengig av hva politikerne måtte mene, påpeker Espelien.

Han mener dagens ordning virker konkurransevridende. For eksempel får hagesentre holde åpent søndager, mens byggevarebutikker må holde stengt.

Statsrådene Thorhild Widvey, Robert Eriksson og Monica Mæland hadde fredag et møte hvor de orienterte partene i arbeidslivet om regjeringens forslag. I lovforslaget Kulturdepartementet nå sender ut på høring heter det at butikker på de særskilte helligdagene, og på høytidsdagene 1. og 17. mai, som hovedregel fortsatt skal holde stengt. De gjeldende unntakene, som gir grunnlag for at enkelte butikker likevel kan ha åpent, vil bli foreslått videreført.

– Regjeringens utgangspunkt er at tilbud og etterspørsel egner seg bedre enn lovverket til å regulere butikkenes åpningstider. Vårt forslag vil også gi mer likebehandling mellom butikker og bidra til forenkling, sier Widvey.

LES MER: Flytter fra Storsenteret på grunn av åpningstidene

Artikkeltags