Nordahl Hansen understreker at det ikke finnes noen konkret aldersgrense for når barn bør starte med organisert aktivitet, men mener det er essensielt at barnet har lyst.

– Alle foreldre gjør dette med den hensikt at det skal være for barna. Men det letter kanskje først og fremst deres egen samvittighet. Dessuten er noen redd for at barnet deres skal gå glipp av noe, eller skal henge etter i utviklingen dersom de ikke blir med. Men slik er det ikke. Barn tar ikke skade av å ikke være med på organiserte fritidsaktiviteter før skolealder, hverken fysisk eller kognitivt, sier han og legger til:

– Organisert aktivitet for de minste er ikke udelt negativt, men det er viktig å spørre seg om hvorfor man gjør det.

BAKGRUNN: Sender toåringene på turn

– Ta egne valg

Nordahl Hansen tror mye fokus på aktiviteter kan være uheldig.

– I en hektisk hverdag, med to foreldre i jobb, kan man gjøre seg selv en bjørnetjeneste med flere barn og kjøring til og fra aktiviteter. Da tar man kjernetid fra hjemmet og timeregnskapet påvirkes. Barn som blir underholdt hele tiden, kan dessuten bli litt stresset.

Han oppfordrer foreldre til å «slappe av litt og ta egne valg».

– De må ikke kjenne på gruppepress og dårlig samvittighet. Det blir man bare sliten av.

Per Egil Mjaavatn, ved Pedagogisk institutt på NTNU, mener barna tilegner seg bedre motoriske ferdigheter utendørs.

– Flate gulv og plasser trener hverken koordinasjon eller motorikk, sier han. Og mener organisert aktivitet for småtasser handler om foreldres ambisjoner.

– Det handler mye om at de måler egne evner som foreldre i barnas vellykkethet, sier han.