Toppadvokat risikerer fengsel for grovt skattesvik

TILTALT: Sverre E. Koch risikerer bøter eller fengsel inntil henholdsvis to eller seks år.

TILTALT: Sverre E. Koch risikerer bøter eller fengsel inntil henholdsvis to eller seks år.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Økokrim har tatt ut tiltale mot Sverre E. Koch fra Jar for skattesvik og grovt skattesvik.

DEL

Saken stammer fra da Koch i perioden 1998–2005 var en av riggselskapet Transoceans skatterådgivere i Norge, melder E24 tirsdag kveld.

Jar-mannen er altså tiltalt for skattesvik og grovt skattesvik, som kan straffes med bøter eller fengsel inntil henholdsvis to og seks år.

Del på Facebook

– Ufullstendige opplysninger

Tiltalen gjelder skattemessige disposisjoner og informasjonsfremleggelsen overfor ligningsmyndighetene i perioden 2002–2005, i forbindelse med salg av oljerigger fra det norske selskapet Transocean AS/ASA, til ulike selskaper i Cayman Islands, skriver Økokrim på sine nettsider.

I 2001 ble seks borerigger solgt for 542 millioner dollar, da tilsvarende cirka 4,8 milliarder kroner. Ifølge Økokrim var dette et beløp hvor mesteparten i utgangspunktet var skattepliktig i Norge.

Økokrim mener at et dansk konsernselskap ble benyttet slik at utbytte kunne bli overført uten at pengene ble belastet med 25 prosent kildeskatt, og at Koch medvirket til å gi ligningsmyndighetene ufullstendige og misvisende opplysninger, slik at det ikke var mulig for dem å forstå hva som egentlig skjedde.

Grove forhold

Den samme oppfatningen har ikke Koch.

– Jeg har hele tiden fastholdt at Transocean vil vinne skattesakene. Da er det selvfølgelig ikke grunnlag for straffesakene. Selv om domstolene skulle gi skattekontoret medhold i at det er grunnlag for å endre ligningene, så mener jeg at det ikke er gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger til skattekontoret og da er det uansett ikke grunnlag for straffansvar, sier Sverre E. Koch til NA24.

I tiltalen står det at forholdene er grove fordi det gjelder veldig store beløp, og fordi handlingene er utført etter nøye gjennomtenkte planer.

– Kritisk til Økokrim

Tidligere i år tok Økokrim ut tiltale mot to skatterådgivere for Transocean-konsernets norske virksomhet, samt mot to selskaper som har hovedkontor i Houston i Texas, men er registrert i Cayman Islands. Tiltalen gjelder medvirkning til grovt skattesvik, og for selskapene også medvirkning til brudd på regnskapsloven.

Koch sier til NA24 at han er kritisk til at Økokrim, etter å ha avsluttet etterforskningen før sommeren ved å ta ut tiltale mot to andre rådgivere og to selskaper, først nå tar ut tiltale mot ham.

Sverre E. Koch har i flere år hatt mye med Stabæk å gjøre. Han har blant annet vært styreleder i Stabæk Holding, Stabæk Event, Stabæk Fotball og Fornebu Arena.

Artikkeltags