– I 40 år har teskjekjerringa hilst trøtte bussreisende velkommen til en ny dag på vei til Rykkinn bussholdeplass, og torsdag morgen var den rett og slett borte, sier Erik Sennesvik som er formann i Berger og Rykkinn vel. Han lurer nå på hva som har skjedd.

Han passerer den hver dag og mener bestemt at skulpturen sto på søylen i Rognebærstien onsdag morgen.

– Noen må ha tatt den det siste døgnet, konkluderer han. Men hvem?

Skulpturen er laget av Fritz Røed og er en av de mange skulpturene som ble plassert rundt omkring på Rykkinn for 40 år siden.

logo Les om Rognebærstien

Fjernet av mann med skjegg

Da Budstikka var på stedet torsdag formiddag ble vi møtt av en tom aldrende og sprukken søyle like nedenfor bussholdeplassen.

Men vi traff også på en Rykkinn-mann, som på tur med hunden sin, kunne fortelle at han onsdag så en mann med lastebil som da holdt på med teskjekjerringa. Han tok den med seg.


– Han kunne se ut som om han kom fra kommunen. Han var kledd i arbeidsantrekk og hadde fippskjegg med knute og sløyfe, sier mannen.

Ikke kommunal


Også velformann Erik Sennesvik åpner for at det kan være kommunen som står bak mysteriet. Da for muligens å vedlikeholde statuen.

– Men er dét tilfellet, så burde vellet på vegne av nærmiljøet være orientert, sier han. Dermed er han noe tvilende til denne teorien.

Og Ina Skarpodde som har oversikten over den kunsten som kommunen eier, kan fortelle at teskjekjerringa ikke er å finne på hennes lister.

Neppe Selvaag-skulptur

Omkring hvem som er eier av Fritz Røeds teskjekjerring, hersker det usikkerhet.

Boligfeltene til Selvaag ble utsmykket med skulpturer. Og det var Selvaagbygg som sto for store deler av Rykkinn-utbyggingen. Over 400 skulpturer er plassert i boligmiljøer av Selvaags firmaer.
Men Sennesvik er ikke sikker på om teskjekjerringa er blant disse.

Teskjekjerringa-skulpturen står også i Porsgunn, på Domkirkeodden ved Hamar og  i Ski kommune.