Telysaksjon på Vettre skole

Stor jubel blant tredjeklassingene på Vettre skole over julens fangst av brukte telyskopper.

Stor jubel blant tredjeklassingene på Vettre skole over julens fangst av brukte telyskopper. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Elever over hele landet er med på tidenes telysjakt: over tre millioner brukte telys er samlet inn. Vettre skole har samlet 24.891 av dem.

DEL

Ikke bare sprer telyset mye lys og varme, det er dessuten verdifullt også etter at det er utbrent.

Koppen rundt stearinet er nemlig laget av aluminium, et av de mest gjenvinningsvennlige metallene som finnes: Å gjenvinne brukt aluminium krever kun fem prosent av energien som trengs for å lage aluminium fra grunn av.

Det betyr at å lage brusbokser, sykler, biler, båter, veiskilt og motorer av resirkulert aluminium har en langt mindre negativ påvirkning på miljøet.

Tre millioner telys

Det prøver elever fra 1.–4. klasse rundt om i hele landet å gjøre noe med, ti skoler fra Asker og Bærum er for tiden med på «Telysjakten» i regi av Ikea.

– Bare her i tredje klasse på Vettre skole har vi samlet inn 24.891 brukte telyskopper. En god motivasjon foruten gjenvinning er premien, som er å besøke aluminiumssmelteverket i Holmestrand, opplyser lærer Anne-Lise Bekkevik.

Læreren forteller også at dette fint lar seg kombinere med undervisningen, for eksempel i matte, der elevene teller og lager søylediagram.

Nest mest brukt

Norske skoleelever har i løpet av bare to måneder samlet inn over tre millioner, 3.338.063 stykk for å være nøyaktig, brukte telys. Dette kan de lage så mye som 477 nye sykler av.

– Dette er en enkel og morsom måte å lære mer om kretsløp, gjenvinning og hvordan vi tar vare på jordens ressurser, opplyser bærekraftsansvarlig Yngvill Ofstad ved Ikea på Slependen, som har dratt i gang Telysjakten.

Hun forteller at nest etter jern er aluminium vårt mest brukte metall.

Med god grunn: Aluminium har lav vekt, er holdbart, ruster ikke, er tett, leder varme og elektrisitet, og er lett å forme. Metallet er også drøyt i bruk – én kilo kan bli til mer enn 100 meter aluminiumsfolie eller over 70 brusbokser.

Alle kan levere telys

Også du kan være med å resirkulere din andel av de 200 millioner telysene som selges i Norge hvert år.

– Privatpersoner kan legge brukte telys i kommunens innsamlingskontainer for metall, opplyser Yngvill Ofstad. Det eneste kravet til telysene som leveres er at veken løsnes fra telyskoppen. Den er nemlig av stål og blir utskilt med egen magnet før smelting.

Artikkeltags