Roar Kvassheim, leder av politiets innsatsgruppe mot lommetyverier, advarer mot å tro at lommetyvene fremstår som tiggere.

– Det store volumet er utført av profesjonelle, pent kledde utlendinger som samarbeider med hverandre i forhåndsdefinerte roller. De vekker ikke oppsikt ved å se ut som tiggere, sier Roar Kvassheim til Aftenposten.

Av dem politiet har pågrepet siden august, er 70 prosent rumenere.

Aftenposten har gått igjennom 171 dommer mot rumenere i 2012 og 2013 i Oslo, Asker og Bærum. 152 av disse gjelder tyveri, heleri eller ran. For det meste dømmes rumenere for lommetyverier, men også tyveri av diesel, kobber, bolig- og butikktyverier.

– Disse er såpass fingernemme og profesjonelle at det er langt mindre lukrativt for dem å tigge. De kan stjele mange telefoner i løpet av en dag, og har også ofte flere på seg når vi pågriper dem, sier Kvassheim til Aftenposten.

LES OGSÅ: Gullsmykkenappere risikerer å bli sendt ut fra Norge

Skalkeskjul

Flere rumenere hevder i dommene at de livnærer seg på tigging eller flaskepanting.

– Det kan være at de oppgir at de er tiggere når de blir spurt hva de gjør her, mens de i realiteten er profesjonelle lommetyver. Mens det er lettere å sjekke for eksempel om personer er arbeidssøkende, finnes det ingen slik måte å sjekke om disse virkelig tigger, sier Kvassheim til Aftenposten .

I dommene finnes det også eksempler på at tiggere er blitt brukt som depot for lommebøker og mobiltelefoner som er stjålet av lommetyver på restauranter og utesteder.

LES OGSÅ: Disse politifolkene skal stanse lommetyvene

Rydder romleire

I Bærum merker man en økning av tiggere, spesielt på denne tiden.

– Vi er bekymret for at antallet østeuropeere skal øke utover sommeren. Dersom man begynner å jage dem fra Oslo, er veien kort til Asker og Bærum, sa politistasjonssjef Per Christian Ottesen til Budstikka i mai.

På dette tidspunktet hadde romfolk i tillegg begynt å overnatte i Nansenparken på Fornebu, hvor de, ifølge beboere, skal ha brukt vannspeilet i parken til kles- og kroppsvask.

Romleiren på Fornebu ble ryddet etter en ukes tid og politiet har ikke kjennskap til ytterligere nyetableringer av leire i Bærum så langt i sommer.

Les flere nyheter fra Budstikka.