Diskusjonen var amper gjennom helgen. Først sa Bjørn Larsen i viltnemnda at svanene og endene ikke burde mates, og at det er unødvendig å hjelpe fuglene med å holde råken i Sandvikselva åpen, med kommunens bobleanlegg. Larsen er helt klar på at ville fugler skal klare seg selv.
Så kom støttegruppen Svanene i Sandvika trenger deg på banen og krevde at kommunens bobleanlegg måtte aktiveres snarest, for å unngå at isen nederst i Sandvikselva skal fryse. Deretter engasjerte organisasjonen Fuglehjelpen seg, med påstander om at viltnemndas «uttalelse er trist», og at svaner trenger menneskelig hjelp i de kaldeste vinterperiodene.
Nå ser konflikten ut til å roe seg, for søndag ettermiddag skrudde Bærum kommune på sitt bobleanlegg, noe som vil gjøre det lettere for fuglene å holde råken ved Rigmorbrygga åpen.
– Dette er ikke noe kommunen er pålagt, men noe vi gjør frivillig pga. engasjementet i gruppen som står på for å hjelpe fuglene, sier kommunaldirektør Jan Willy Mundal.
BAKGRUNN: Kald krangel om svaner i isråk
Skryt til kommunen
Han understreker at bobleanlegget egentlig er laget for å holde elven isfri i forbindelse med snødumping, men at kommunen ønsker å hjelpe til ved å la anlegget gå på kaldeste dagene.
Stig Løvstrand i fuglenes støttegruppe er fornøyd: – Jeg synes kommunen fortjener skryt etter å ha tatt til fornuften. Fuglene trenger denne hjelpen, sier Løvstrand.
Han er helt klar på at svanene og endene trenger menneskelig hjelp til å komme seg gjennom vinteren – altså stikk motsatt av syn av Larsen i viltnemnda.
Pelle Wickstrøm i organisasjonen Fuglehjelpen endte i helgen opp i munnhuggeri med Larsen i viltnemnda. Wickstrøm mener at det bare er å pøse på med brød til fuglene. Om bobleanlegget sier han at det «nok er kjærkommen hjelp for fuglene», men at det ikke er livsviktig.
– Friske svaner og ender i flokk skal kunne klare å holde en råk åpen når det er minus 20 grader, sier Wickstrøm.
LES OGSÅ: Rush av henvendelser om flate bilbatterier
Stor engasjement
Fuglehjelpen er blitt kontaktet av rundt 10 personer på telefon om Sandvika-fuglene, i løpet av de siste tre dagene.
– Det er utbredt misforståelse at de fryser fast. Jeg har jobbet med svaner i over 20 år. Bare ved ett tilfelle har jeg sett svaner som har fryst fast i isen, og det var unge, uerfarne fugler, sier han.
– Når svanene skal sove, går de opp på isen, fjerner eventuelt vann med nebbet og legger seg ned. Ja, noen fjær kan fryse fast til isen, men det skjer så å si aldri at fuglene blir sittende fast og dør, sier Wickstrøm.
Han er ikke overrasket over at 7.000 personer har sett Fuglehjelpens innlegg på Facebook om svanekrangelen.
– Det er stort engasjement. Men det viser vel bare at det er en drøss med folk som bryr seg om dyrs ve og vel. Og for meg er ikke det overraskende, sier Pelle Wickstrøm i Fuglehjelpen.
Også til Budstikkas tipstelefon er det kommet en rekke henvendelser om saken gjennom helgen.