Idiot! Jævla dust! Feil side! Er du blind eller?!? Slike meldinger får Jørn Birger Engebretsen stadig slengt etter seg av rasende syklister i Bærumsmarka.

Førerhunden Wasa er opplært og trent til alltid å holde Jørn Birger Engebretsen på venstre side av veien. Der risikerer tospannet å møte en eller flere syklister som kommer rett imot i stor fart.

LES OGSÅ: - Syklistene må ta hensyn til skolebarna

Når Engebretsen ikke følger høyreregelen, går syklistene i spinn.

– Jeg får ikke hunden til å gå på høyre side. Det er helt umulig. Sist jeg var ute og gikk, var det en som ropte «Er du blind, eller?!?». De er så sinte, mange, at det er helt utrolig, sier Engebretsen.

Verst før Birken

Nylig gikk han tur i Marka med en kamerat. To ganger i løpet av turen måtte kameraten rive Engebretsen og hunden ut i krattet for ikke å kollidere med syklister som kom rett imot i høy fart.

– Som oftest går jeg alene. Da er det bare å røske med meg Wasa i grøften og håpe at det ikke er to meter rett ned, sier Engebretsen oppgitt.

LES OGSÅ: Setter fokus på konflikter mellom syklende og gående i Marka

Ifølge Hosle-mannen er det spesielt ille de siste helgene før birkebeinerrittet. Da går både antallet syklister og farten opp.

– Det er tydelig at de skal gi jernet. På en bred, oversiktlig vei går det helt fint. Men når veien er smal, bratt eller svingete, rekker de ikke å registrere at jeg har bøyle på hunden, sier Engebretsen.

Marka for alle

Han kjenner flere blinde og svaksynte som har opplevd å bli påkjørt av syklister. Men Engebretsen har også hjerte for barn og andre som trasker langs grusveiene i Marka.

– Det skal ikke mer til enn at et barn skjener litt ut til siden, før det risikerer å bli truffet av en syklist. Kan vi ikke bli enige om at Marka er for alle, spør Engebretsen.

– Senk farten

Han ber syklistene vise mer hensyn når de er ute i Marka.

Først og fremst ved å senke farten. Dernest ved å ta hensyn til at førerhunder alltid går på venstre side av veien.

– Vær så snill. Når du sykler nedover, så ta det litt med ro. Du har brems både foran og bak, sier Engebretsen.

Denne saken diskuteres også intenst på Budstikkas Facebook-side. Klikk på bildet for å gå til debatten.