Stiller krav etter sykehusdødsfall

Svein Terland og pårørende til to andre som døde etter sykehustabber møtte helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen onsdag. FOTO: JØRGNE DAHL KRISTENSEN

Svein Terland og pårørende til to andre som døde etter sykehustabber møtte helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen onsdag. FOTO: JØRGNE DAHL KRISTENSEN

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Svein Terland mistet samboeren og deres ufødte barn etter en legetabbe ved fødeavdelingen på Bærum sykehus. Onsdag møtte han helseministeren og krever opprydning etter dødsfallet.

DEL

Les alt innhold på Budstikka.no – 99 kr for to måneder.

Sammen med pårørende til to andre familier som mistet sine etter tabber på henholdsvis Bærum sykehus og Ringerike sykehus, møtte Terland helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) onsdag.

– Vi hadde en gjennomgang av ting vi har opplevd i de tre ulike sakene. Det var greit å få luftet litt av frustrasjonen som har bygget seg opp, sier Terland.

Hans mistet sin samboer og deres ufødte barn i september i fjor. Kvinnen ble sendt hjem fra legevakten med pusteproblemer. Legene trodde hun hadde astma. Neste dag døde både kvinnen og det ufødte barnet av blodpropp i lungene.

– Vi snakket ikke så mye konkret og direkte om saken, men mer om helsetilsynets håndtering av den. Blant annet at de ikke har vært til stede og undersøkt, men kun baserer seg på rapporter fra sykehuset, sier Terland.

– Må ha riktig kompetanse

Helseministeren fortalte pressen i etterkant av sitt møte med de pårørende at hun har opprettet en utrykningsgruppe ved Helsetilsynet.

Nå er sykehusene pliktig til å melde dødsfall umiddelbart og denne utrykningsgruppen skal reise ut til det aktuelle sykehuset omgående. De pårørende kom med innspill og krav til statsråden.

– Det er viktig at utrykningsgruppen består av riktig kompetanse. Jeg sa at de måtte ha med blant annet etterforskningskunnskap slik at ikke noen kan forspille bevis og at man kan klare å ta vare på bevis på en ordentlig måte, sier Svein Terland.

– Dessuten må de ha med kvalitet- og rutinekunnskap slik at de kan finne ut hva de må gjøre bedre, legger han til.

Fjerne ukulturen

Terland mener de pårørende ble hørt av statsråden under det én time lange møtet på ministerens kontor. Likevel er han ikke komfortabel med alt som kom frem på møtet.

– Jeg vil avvente jeg ser konsekvensene. Men jeg føler at jeg har fått formidlet det jeg synes er sentralt, sier han.

– Strøm-Erichsen viste stor forståelse for den tragiske situasjonen og jeg oppfattet en handlingsvilje. Men jeg forventer en nærmere beskrivelse av denne utrykningsenheten, sier Terland.

- Jeg forventer også at departementet oppretter og får på plass en handlingsplan eller lignende som kan angripe ukulturen i helsevesenet, sier han.

Artikkeltags