Stasjon i ny drakt

I GANG: – Det skal bygges ny undergang, trapper og heiser. Plattformene skal heves slik at kanten ikke skal være til hinder for bevegelseshemmede, ¿forteller Bo Nielsen og Gro Elden. FOTO: KNUT BJERKE

I GANG: – Det skal bygges ny undergang, trapper og heiser. Plattformene skal heves slik at kanten ikke skal være til hinder for bevegelseshemmede, ¿forteller Bo Nielsen og Gro Elden. FOTO: KNUT BJERKE

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Diskret. Den nye stasjonen som vokser frem på Stabekk, vil ikke dominere omgivelse.

DEL

– Den vil heller bidra til å fremheve de flotte bygningene, forklarer byggeleder Bo Nielsen i Jernbaneverket. Heishusene på den nye stasjonen vil være enkle og for en stor del bestå av glass. Mot Kveldsroveien skal det fjernes vegetasjon.


Startskuddet har gått for arbeidene på Stabekk stasjonsområde. I desember i år skal størstedelen av arbeidene være ferdige, og stasjonsområdet tilgjengelig for alle.Den staselige stasjonsbygningen skal ikke endres, men det skal bygges ny undergang, trapper og heiser. Plattformene skal heves slik at kanten ikke skal være til hinder for bevegelseshemmede. De nye Flirt-togene som skal betjene stasjonen, har vogner der man går rett inn, uten trappetrinn.

Intense måneder


Plattformen vil ligge mellom sporene slik som i dag. Fra den sørlige parkeringsplassen vil det kun være trappeadkomst ned til undergangen, mens det ved stasjonsbygningen og ved plattform blir adkomst både via heiser og trapper.

– Det blir noen intense måneder før hoveddelen av jobben skal være ferdig i desember. De mest støyende arbeidene vil være i perioden 1. april til 15. august, da vi blant annet skal pigge og spunte, forteller Gro Elden, som er Jernbaneverkets nabokontakt.

Støy

Det er sendt ut nabovarsel om de forestående arbeidene.

Anleggsarbeidet vil pågå mellom klokken 7 og 19. Det skal ikke utføres støyende arbeid før klokken 7.30 og etter 18. Det blir også en times støypause midt på dagen Frem til midten av mai 2015 skal det gjøres etterarbeider. Det er ennå ikke spikret noen dato for når togtrafikken gjenopptas, men at det skjer i løpet av 2015, er sikkert.

Tog hvert kvarter

– Vi gleder oss til å gi innbyggerne en fin stasjon, sier Elden.

Når togene gjenopptar trafikk neste år, vil de gå hvert kvarter.

Jernbaneverket har skrevet kontrakt med Implenia Norge AS om tiltakene som skal utføres på Stabekk stasjonsområde. Stabekk stasjon ble etablert som stoppested med en enkel billettkiosk i 1884. Stasjonsbygningen ble oppført i 1904. Den er tegnet av Paul Armin Due, utformet i et tidstypisk formspråk med blanding av historiske stilelementer og jugendinnslag.

Huset inneholdt en periode et postkontor, i tillegg til at det var bolig for stasjonsmesteren. Stabekk ble nedgradert til ubemannet holdeplass i 1982.

Artikkeltags