Stadig flere unge søker narko-hjelp

FORELDRERÅD: – Foreldre må skaffe seg kunnskap om stoffene, slik at de blir verdige diskusjonspartnere. Ungdom har mye kunnskap og argumenter. En ungdom som har tatt et standpunkt tidlig, vil ha lettere for å si nei den dagen tilbudet kommer, sier Ole Magnus Jensen.

FORELDRERÅD: – Foreldre må skaffe seg kunnskap om stoffene, slik at de blir verdige diskusjonspartnere. Ungdom har mye kunnskap og argumenter. En ungdom som har tatt et standpunkt tidlig, vil ha lettere for å si nei den dagen tilbudet kommer, sier Ole Magnus Jensen. Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Kommunene opplever at et økende antall ungdommer tar kontakt med rusrelaterte problemer. Politiet forteller om frafall fra skolen og angst.

DEL

Tirsdag skrev Budstikka om ferske tall som viser at hver fjerde elev på videregående skoler i Asker og Bærum har røkt hasj det siste året.

– Vår opplevelse er at det er flere som røyker hasj jevnlig og at det er flere som røyker mye. Holdningen til hasj har endret seg. De unge ser ikke på det å røyke som farlig, sier mellomleder Nina Nordgaard i barne- og familieenheten i Asker kommune.

– Samfunnet har ikke jobbet godt nok med å skape en motvekt til den liberale holdningen, eller spredt kunnskap om farene på kort og lang sikt ved bruk av hasj, mener hun.

Unge tar kontakt for angst, søvnproblemer og urolighet.

– De tar kontakt med disse symptomene, for de mener jo gjerne at de ikke har noe problem med hasjrøykingen. Vi har ikke statistikk på det, men det er mange og økende. Vi kan jo lure på hvorfor så mange ungdommer tyr til en rus for å slappe av. Hva slags samfunn er det vi har laget? Hva slags krav og forventninger er det vi stiller som de må røyke seg litt bort fra, spør Nordgaard.

LES OGSÅ:

Vil ta etter Oslo

Politioverbetjent Ole Magnus Jensen driver forebyggende ungdomsarbeid i politiet i Asker og Bærum.

– Tilhengerne av legalisering har mange argumenter, men vi ser at mange ungdommene får problemer, at medaljen har en bakside.

– Hvordan ser den baksiden ut?

– Frafall fra skolen, psykiske problemer som angst, og i noen tilfeller av selvmord, som kan være relatert til cannabis, uten at vi kan dokumentere det.

LES OGSÅ:

Jensen sier politiet har et opplegg for å forebygge rekruttering av ungdom som nye brukere av narkotiske stoffer.

– Vi besøker alle 9.-klasser og snakker om det å bli 15 år, som er kriminell lavalder. Der er narkotika også et tema. Ellers har vi foredrag på videregående skoler, og vi har kontakt med foreldre som er bekymret. Da kan vi tilby frivillige urinprøvekontrakter i samarbeid med helsestasjonen for ungdom.

– Er det gode resultater av det prosjektet?

– Noen klarer nok ikke å gjennomføre, men mange gjør det, og vi har stor tro på prosjektet. Men for dem som har kommet noe lenger, kan det være behov for en hasjavvenningsprogram. I Oslo har de et slikt, under navnet «Ut av tåka». Noe sånt skulle jeg ønske vi hadde her også.

– Hvordan jobber dere for å forebygge?

– Vi besøker alle 9.-klasser og snakker om det å bli 15 år, som er kriminell lavalder. Der er narkotika også et tema. Ellers har foredrag på videregående skoler, og vi har kontakt med foreldre som er bekymret. Da kan vi tilby frivillige urinprøvekontrakter i samarbeid med helsestasjonen for ungdom.

– Er det gode resultater av det prosjektet?

– Noen klarer nok ikke å gjennomføre, men mange gjør det, og vi har stor tro på prosjektet. Men for dem som har kommet noe lenger, kan det være behov for en hasjavvenningsprogram. I Oslo har de et slikt, under navnet «Ut av tåka». Noe sånt skulle jeg ønske vi hadde her også.

Sprenger grense

I forbindelse med fjorårets guttekonferanse i Asker for 10. trinn kom det frem at flere unge hadde inngått ruskontrakt i løpet av noen måneder enn hele året før. Det var også en fordobling i antall slike avtaler fra 2011 til 2012.

– Ungdommene forteller om veldig mye hasj i ungdomsmiljøene i Asker, og holdningen er at det ikke er så farlig å bruke. Men de sprenger en grense, både i forhold til seg selv og samfunnet, ved å bruke ulovlige midler. Det er mitt inntrykk at det er en økning i bruk av cannabis på fester. Jeg syns utviklingen er bekymringsfull, sa helsesøster Mildrid Stien den gang.

Narkotikaaksjon

I oktober i fjor avsluttet politiet i Asker og Bærum en to måneder lang aksjon i samarbeid med Norsk Narkotikapolitiforening.

– Det har vært et prosjekt hvor vi har brukt all ledig kapasitet på narkotikasektoren. Det har resultert i totalt 150 pågripelser, fortalte innsatsleder Dag Funderud i politiet da aksjonen ble avsluttet.

Funderud opplyste at de pågrepne representerte «hele spekteret».

– Narkotika brukes i de fleste miljøer. Blant de pågrepne er begge kjønn i alle aldersgrupper fra ungdom på videregående til godt voksne mennesker, slitne rusmisbrukere og folk fra øvre samfunnssjikt, sa Funderud.

– Fire av sakene vi avdekket under prosjektet er av sådan art at de krever videre etterforskning, supplerte han.

Artikkeltags