Stadig flere elever fullfører

FLERE FULLFØRER: Rektor Dag Brustad ved Eikeli videregående skole med elevene Marianne Von Krogh (18) og Andreas Schønberg-Moe (17): Trivsel og nærvær leder til vitnemål.

FLERE FULLFØRER: Rektor Dag Brustad ved Eikeli videregående skole med elevene Marianne Von Krogh (18) og Andreas Schønberg-Moe (17): Trivsel og nærvær leder til vitnemål. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Andelen elever i Asker og Bærum som fullfører videregående skole øker kraftig.

DEL

– Jeg føler meg sikker på å bestå. Jeg tror mye av forklaringen er at jeg trives og er trygg. Skolen er et sted der jeg vil være, sier Andreas Schønberg-Moe (17), som går andreåret ved Eikeli videregående skole.

Han får følge av stadig flere, viser ferske tall fra Akershus fylkeskommune:

  • 83 prosent av elevene ved de videregående skolene i Akershus fullførte i fjor. For seks år siden var andelen 77 prosent.
  • Økningen er størst ved tre av skolene der fullføringingsprosenten tidligere var lavest.
  • Ved Bleiker videregående i Asker fullførte 73,3 prosent i fjor. For seks år siden var andelen 60,9 prosent. Ved Eikeli i Bærum har andelen elever som fullfører økt fra 79 til 87.

Resten har sluttet underveis, har strøket i ett eller flere fag, eller har for mye fravær til at skolen kan sette karakter. Den siste årsaken er den hyppigste, ifølge statistikken.

Byks

– Jeg er klar over at de tre årene på videregående skole er springbrettet til videre studier og påvirker yrkeskarrieren min fremover. Det er klart jeg tar det seriøst. Det tror jeg de fleste elever her gjør nå, kanskje vi er mer ambisiøse enn før, sier Marianne Von Krogh (18), elev i tredje klasse på Eikeli videregående skole i Bærum.

Ved skolen hennes har antallet elever som har fullført og bestått skolegangen gjort et byks.

– I tillegg til trivsel, er det faglige innholdet og lærernes innsats helt avgjørende, sier rektor Dag Brustad på Eikeli.

Han mener bevisst satsing både på nasjonalt og lokalt plan ligger bak den gode økningen i tallet på elever som kommer seg gjennom skolegangen. Han forklarer at de ved Eikeli for tre år siden satte i gang tiltak i fag der strykprosenten var svært høy. Blant annet ble lærerne satt til å samarbeide tett på tvers av klasser og fag.

Ringer ved fravær

– Målet er å se hver enkelt elev. Dette skoleåret har vi satt i gang et prosjekt for å øke nærværet. Hvis en elev har mye fravær, ringer vi hjem til vedkommende og følger opp, forteller Brustad. Prosjektet har ført til kraftig reduksjon i fraværet

– Å være til stede har en nær sammenheng med å greie å gjennomføre. Det neste målet er et nærvær på 95 prosent og at 90 prosent av elevene skal fullføre og bestå, sier Eikeli-rektoren.

Flere skoler i Asker og Bærum har de siste årene kunnet vise til at rundt ni av ti elever har fullført, blant dem Asker, Nadderud og Valler.

Søknadsfrist 1. mars

I helgen går søknadsfristen ut for dem som ønsker å begynne på videregående skole til høsten?

–Tenk at du har muligheten til en ny start. Ikke bare søk dit hvor vennene dine skal gå, men tenk gjennom hvor nettopp du hører hjemme. Da kan du få tre nydelige år, lyder rådet fra Marianne Von Krogh.

– Snakk med elever du kjenner som allerede går ved de ulike skolene. Det viktigste er egentlig ikke hvilken skole du søker deg til, men hva du selv gjør ut av de tre skoleårene, sier Andreas Schønberg-Moe.

Artikkeltags