Med moderne teknologi er mulighetene store. Også for at kalde båtmotorer kan sende bekymringsmeldinger til sine eiere om at noe uvanlig er på gang.

– Jeg fikk flere meldinger fra sporingsenheten jeg hadde på motoren, både om at den begynte å få strømproblemer, og at den ikke lenger var på samme sted som båten min, forteller Øines.

Forsvant fra Leangbukta

Båt og motor var for vinteren plassert på land i Leangbukta, ikke langt fra kontoret der Øines jobber i bladet Båtliv. Nå viste koordinatene fra meldingene at motoren av uviss grunn hadde flyttet seg noen kilometer.

– Jeg varslet politiet, og de kom raskt. Spanere holdt oversikt over en Ford Galaxy med engelske skilter på Blakstad, og dagen etter kom det tre karer for å hente denne bilen, forteller Øines.

Varebilen viste seg å inneholde tre store, stjålne båtmotorer til en verdi av nesten en halv million kroner. Motorene var pent pakket inn og dekket over inne i varebilen.

De tre mennene som kom for å hente bilen ble alle pågrepet av operativt personell fra Asker politistasjon. De tre viste seg å være litauere.

Siktet for grovt heleri

To av båtmotorene var ikke meldt stjålet.

– Vi har nå funnet eierne til to av motorene, og jobber med den siste, sier politioverbetjent Anita Skjønborg, leder for «Grenseløs» - et samarbeid rundt vinningskriminalitet på tvers av politidistrikter langs kysten på Østlandet.

To av tyveriene har skjedd fra Leangbukta, og politiet tror det skjedde samme natt.

Hun forteller at to av mennene, 47 og 30 år gamle, er varetektsfengslet, mens tredjemann kom til landet etter at tyveriet skjedde. Alle tre er foreløpig siktet for grovt heleri.

Tunge motorer å løfte

Båtmotorene som ble funnet er på 140, 115 og 70 hestekrefter. Den midterste veier hele 188 kilo.

– Vi jobber nå med å forsøke å knytte de fengslede mennene også til tyveriet. Motorene er svært tunge å håndtere, vi mener derfor at det også er flere personer involvert, sier Skjønborg.

– Etter denne saken har politiets fanklubb fått et nytt medlem. Jeg ble tatt godt imot og har møtt en service og profesjonalitet som har imponert meg, sier Øines.

– Utrolig moro når vi får slike sporinger å jobbe med, sier Skjønborg.

Hun ber nå båteiere med 70 HK motorer som er lagret på Tangen i Leangbukta om å sjekke at de har motoren sin.

- Vi vil gjerne ha kontakt med eieren av den siste motoren, sier hun.