(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Mobilbruker? Se bilde(r) nederst!)

– Familien vår har alltid diskutert det som skjer i samfunnet, sier Sigrid Barstad Sanner (17).

– Vi er vant til at alle har meninger. Om alt, legger Maria Barstad Sanner (21) leende til.

Store ord går med den største selvfølge som en stafettpinne mellom storesøster og lillesøster Sanner fra Høvik. Om hvor viktig det er med gode lærere og behandling for psykisk syke. At eldreomsorg handler om unge menneskers fremtid. Og at politikk i bunn og grunn handler om tøffe prioriteringer – og at det er fantastisk gøy.

– Vi kan absolutt være høylytt uenige rundt middagsbordet. Det er mer at vi er blitt oppdratt til å ha egne meninger, til å ta standpunkt og bry oss, sier søstrene med stort alvor – og store smil.

Tar opp arven

Med en far i Regjeringen, morfar som tidligere ordfører i Førde, farmor som tidligere kommunestyrerepresentant i Bærum og tante i bystyret i Oslo – alle som representanter for partiet Høyre – er det kanskje ikke så rart at Maria og Sigrid fra Høvik har plukket opp den blå tråden og takket ja til solide lederverv i Unge Høyre.

Drømmen om rådhuset og den lokale storpolitikken rykket brått nærmere forrige uke. Da hadde Bærum Høyre nominasjonslisten for lokalvalget høsten 2015 klar: Maria er plassert på 16. plass av sine lokale partifeller, Sigrid på 44. plass. Bærum Unge Høyre fikk med syv medlemmer.

– Det er veldig stas. Målet nå er at flest mulig av oss faktisk kommer inn i kommunestyret sånn at vi kan være med å påvirke, sier Sigrid.

LES MER:

Ingen kamp om andreplassen i Høyre

Sanner støttet samer

Samarbeidende rivaler

At politikken kan være nådeløs og at ikke alle nominerte kommer inn, tar de med knusende ro.

– Er dere mest venninner eller rivaler for tiden?

– He-he. Jeg mener at man kommer lengst med samarbeid, nå skal vi jo drive valgkamp sammen. Fremover er det opp til oss selv å gjøre det beste ut av den muligheten partiet gir oss, sier Maria.

Sigrid har hittil vært for ung til å stemme ved vanlige valg, men neste år er hun gammel nok. Medlem av Høyre har hun imidlertid vært allerede i fire år.

Snik-vervet seg som 12-åring

Maria meldte seg inn da hun var 12 år – stikk i strid med foreldrenes råd.

– Mamma og pappa stilte mange spørsmål om hvorfor jeg ville melde meg inn, de syntes jeg var for ung. Da gikk jeg like gjerne rett til lederen i Unge Høyre og vervet meg, ler Maria.

På spørsmål om det er mest inspirerende eller skremmende å være barna av en toppolitiker, svarer søstrene samstemt:

– Begge deler. Toppolitikere møter mye motstand, det tar mye tid, vi ser lite av pappa for tiden. Men hvis du greier å skille mellom sak og person, har du en unik mulighet til å gjennomføre saker du brenner for.

Ikke skremt av toppolitikken

Helt skrekken har tydeligvis ikke søstrene fått. Begge tror de alltid kommer til å være heftig opptatt av politikk på et eller annet nivå.

– Jeg vil gjerne jobbe med politikk på heltid hvis jeg får muligheten, sier Maria. Søstrene skryter av godt miljø på tvers av ungdomspartiene i Bærum.

– Det er svært givende å være en del av dette, sier Sigrid.