Sommerjobb: Luke vekk svarteliste-planter

PLUKKER OG PLUKKER: Sindre Heggøy fra Vettre kommer garantert ikke i mål denne sommeren. FOTO: KARL BRAANAAS

PLUKKER OG PLUKKER: Sindre Heggøy fra Vettre kommer garantert ikke i mål denne sommeren. FOTO: KARL BRAANAAS

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kanadagullris og russekål er ikke velkommen vegetasjon på Storøya. Sommerjobben til Sindre Heggøy fra Vettre er å fjerne plantene.

DEL

Plantelivet på Fornebu inneholder en artsrikdom som trolig er uten sidestykke i Norge. Her er siden begynnelsen av 1990-tallet registrert et meget stort antall arter av planter.

Flere av dem befinner seg på naturvernmyndighetenes rødliste. Det vil si planter som er sjeldne eller utrydningstruet.

Men det eksisterer også en svarteliste. Den inneholder navn på arter som kan true det biologiske mangfoldet. Disse sterke artene vil bli dominerende i sin klimasone, og stedegne arter risikerer å bli utkonkurrert.

LES OGSÅ: Fugleliv klippes vekk

Før de setter frø

Tirsdag var Heggøy på jakt etter kanadagullris i den frodige vegetasjonen ved Storøyodden. De tre foregående ukene var det russekål han lette etter. Han trenger ikke gå langt for å finne kanadagullris.

– Det gjelder å ta dem før de setter frø. Men de bør ha vokst slikt at de har tappet mest mulig energi fra roten, forklarer han.

Heggøy er student ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

Årets dugnad er neppe tilstrekkelig til å få bukt med kanadagullrisen på Fornebu. Heggøy er blitt fortalt at de må luke i ti år før de når ønsket resultat.

Artikkeltags