Søker eksporttillatelse for Maud

Prosjektleder Jan Wanggaard filmer Maud. Baugpartiet er merket av isens herjinger. FOTO: DAG LESLIE HANSEN

Prosjektleder Jan Wanggaard filmer Maud. Baugpartiet er merket av isens herjinger. FOTO: DAG LESLIE HANSEN

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

«Maud Returns home» kommer til å koble inn utenriksminister Jonas Gahr Støre om de ikke får eksporttillatelse for å få polarskuta Maud hjem til Norge og Vollen, sier prosjektleder Jan Wanggaard.

DEL

«Maud Returns home», er et prosjekt som med det nærmer seg mer og mer virkelighet, enn en våt drøm for polarentusiaster.

Nå er prosjektet klare for å søke eksporttillatelse fra canadiske myndigheter, og regner med å starte bergingen av polarskuta neste sommer.  

Intakt skrog

Personlig tror ikke Jan Wanggaard det blir noe problem, etter at han for et par dager siden kom hjem fra Cambridge Bay.

Derfra har han med seg ferske inntrykk og nye bilder og film av polarskuta som har ligget mer eller mindre under vann i Cambridge Bay i Arktis de siste 80 årene.

– De to lagene med planker som skroget består av er for det meste intakt. Desto dypere ned i vannet jo bedre har "Maud" holdt seg, bekrefter Wanggaard.

SE BILDESERIE: Historiske bilder fra «Maud»-ekspedisjonen

Møtt lokalbefolkningen i Canada

Med seg til den etter hvert mye omtale bukta i Nordvestpassasjen hadde han dykker og undervannsfotograf Dag Leslie Hansen, og sammen har de foretatt dokumentasjonsarbeid og nødvendige undersøkelser.

– Det måtte gjøres før vi kunne sendes en søknad om eksporttillatelse fra canadiske myndigheter. Den vil bli sendt avgårde i løpet av kort tid, forteller Wanggaard.

– I tillegg til å dykke på "Maud" har vi også hatt møter med lokale myndigheter, folkemøte, snakket med befolkningen og ikke minst stedets eldsteråd. Etter hvert som vi fortalte om prosjektet opplevde vi stor positivitet og engasjement for det, sier prosjektlederen.

LES OGSÅ: Slik kan Maud-museet i Vollen bli seende ut

Vil helst ha "Maud" liggende

Han forteller videre at ordføreren i Cambridge Bay ga sin forsikring om at han ikke ville gå imot en berging av båten om canadiske myndigheter gir eksporttillatelse.

– Selv om han personlig ga klar melding om at han helst så at den ble der den var, sier Wanggaard.

– Men noen har vist motstand mot prosjektet?

– Jeg vil heller si at det er en stor begeistring. Blant annet fra canadisk media som har gitt oss stor oppmerksomhet. De fleste som uttaler seg der er positive, sier Wanggaard.

– Det finnes ingen andre som hverken har planer om å berge "Maud", eller som har penger for å redde den. Derfor kan jeg heller ikke se noen grunn til at vi nå ikke skal få en eksporttillatelse, sier Jan Wanggaard.

Artikkeltags