Slik kan Askers nye bydel bli

BYDEL: Slik vil utbyggingen av Føyka se ut med 600 boliger og ny kamparena for Asker Skiklubb (til høyre). Øverst Drengsrud der skiklubben håper på erstatning for det som blir borte ved utbyggingen.

BYDEL: Slik vil utbyggingen av Føyka se ut med 600 boliger og ny kamparena for Asker Skiklubb (til høyre). Øverst Drengsrud der skiklubben håper på erstatning for det som blir borte ved utbyggingen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nye Føyka er et stort skritt nærmere realisering. Alle partene i prosjektet er like enige som folket i Kardemomme by.

DEL

(Se flere bilder ved å bla i bildekarusellen øverst i artikkelen)

Det skal bli en levende bydel med folk i gater og torg fra morgen til kveld. Fotgjengere og syklister skal prioriteres. Det meste av parkeringen vil bli lagt under bakken.

Suksessen fra kulturhusplassen Bakerløkka skal ved hjelp av to brede gangbroer dras over Askerelva og inn i den nye bydelen.

Der Kirkeveien i dag går, vil det bli et folkeamfi ned mot elven. I stedet vil gjennomfartsåren bli hovedvei gjennom den nye bydelen og komme ut mot Elvelykvartalet.

Langs Askerelva vil det vokse frem store bygningskropper på seks etasjer med forretninger og kafeer som vender mot elven, og langs fasaden blir det gangvei og park ned mot elven.

LES OGSÅ: Føyka-plan sendt i retur

Tusler du videre inn i selve bydelen Føyka, vil du først møte et åpent aktivitetstorg med kafeer og forretninger, deretter er det tenkt et innbyggertorg i form av et hus som kan inneholde alt fra skatehall til eldresenter, servicetorg og barnehage.

Men ikke noe er bestemt, her er det åpent for mange ideer fremdeles. Aksen ender opp mot Asker Skiklubbs nye fotballarena. Under den kan det bli et storslagent forretningslokale og parkeringsarealer. Dette området vil få en egen adkomst fra Kirkeveien ved Nycomed.

BUDSTIKKA OM PLANENE: Spennende, hvis Asker bare våger (B+) 

Ovenfor arenaen vil Askerparken bli oppgradert og Drengsrudbekken vil bli åpnet og lagt i et noe større vannspeil.

– Den nye bydelen blir bygget med attraktive tilbud innerst, som melkedisken lokker lengst inn i et supermarkedet. Så etableres mange gode tilbud som trekker folk på veien dit i form av forskjellige butikker og kafeer, bildelegger kommuneplansjef Tor Arne Midtbø sin nye bydeldrøm.

Fra aktivitetstorget går hovedtraseen mot Elvelykvartalet, Asker torg og deretter mot Bakerløkka gjennom Strøket. Derav navnet på vinnerutkastet til Dark arkitekter – Loopen.

LES MER OM UTBYGGING I ASKER:

Regulering starter

Nå skal styringsgruppens forslag godkjennes av Asker Skiklubb og kommunestyret før reguleringen starter. Det skjer innen midten av oktober. Reguleringsplan blir lagt ut til høring etter påske neste år og i 2014/15 vil området være ferdig regulert.

– Vi må være harde i klypa for å sikre oss at økonomien i prosjektet ikke sklir ut. Det må og skal bli et overskudd i prosjektet som sørger for at skiklubben sitter igjen med penger til sin videre utvikling, sier leder av styringsgruppen, Leif Frode Onarheim.

LES OGSÅ: Planlegger gigantparkering under Føyka

Derfor vil det parallelt med at planen godkjennes av eierne også bli foretatt en ekstern gjennomgang av økonomien i prosjektet.

For Arne Reisegg Myklestad fra Dark Arkitekter har Føyka-prosjektet være den mest interessante jobben så langt i karrieren.
– Ikke minst fordi det er et prosjekt vi ser vil bli realisert, sier han.

I alt skal det bygges 600 boliger og 14.000 kvadratmeter butikk- og kafélokaler utenom det som kommer under den nye fotballarenaen.

I 2017 skal gravemaskinene rykke inn i området, men først må planen for hvor Asker Skiklubb skal slå røtter for sin nye friidrettsarena og treningsbaner være klare. Rundt ti år vil gå før den nye bydelen står fiks ferdig – det vil si 2027.

Her kan du lese flere lokalnyheter fra Asker sentrum og omegn

Artikkeltags