Skal dundre avgårde i en 55 tonns stridsvogn

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Han har så vidt rukket å bli myndig, han har ikke lappen, men om noen få uker dundrer han av gårde i hærens største muskelmaskin, en Leopard 2-stridsvogn.

DEL

Les alt innhold på Budstikka.no – 99 kr for to måneder.

Henrik Dyberg fra Nesøya er en av mange unge menn og kvinner som i disse dager gjennomfører grunnleggende militær opplæring på rekruttskolen.

Dragon Dyberg skal tilbringe det neste året i Troms, hvor han skal tjenestegjøre i stridsvogneskadron 2 i panserbataljonen på Setermoen.

– Det er spennende og noe helt nytt, forteller Dyberg på telefon fra Nord-Norge.

– Vi rydder, tørker støv, bretter klær, og om kvelden er det alltid noe å gjøre. Man får ikke tid til å chille, sier Henrik.

Strenge, men rettferdige

Den unge soldaten forteller videre at han tidligere i sommer forsøkte seg på fallskjermjeger opptak, men måtte gi seg på grunn av en medisinsk test som ikke ble bestått. Nå ser han frem til å jobbe på en stridsvogn av typen Leopard 2 det neste året.

– Man skiller seg jo litt ut, mange kan bli fotsoldater, men ikke alle får muligheten til å dundre gjennom skogen i en 55 tonns stor tanks. Jeg satser på å bli skytter siden jeg ikke har lappen, sier Henrik Dyberg.

Dyberg forteller at befalet forventer mer enn han hadde trodd på forhånd, og at det er mye å sette seg inn i.

– Noen er jo strengere enn andre, spesielt når det gjelder rom-orden, sier Dyberg. Men, ingen er slemme eller prøver å skille deg ut eller noe sånt. Og de har åpnet seg litt den siste uken og blitt hyggeligere, fortsetter han.

Liker action

Vernepliktige mannskaper gis utdanning innefor stridsvogn, mekanisert krigføring, oppklaring og støttefunksjoner innad i bataljonen, avhengig hvilken eskadron man tilhører. Tjenesten er svært krevende både fysisk og psykisk.

Førstegangstjenesten i Panserbataljonen er den mest populære i Hæren. Enkelte står i kø over flere år for å avtjene førstegangstjenesten sin her.

– Mange av oss her er glad i action. Vi liker å trene sammen, ta en tur i hinderløypa på ettermiddagene. Vi bor tett, og hjelper hverandre med alt fra vask til uniformssjekk, så det er veldig sosialt og hyggelig her, sier den unge soldaten.

Les flere nyheter her

Artikkeltags