(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen. Mobilbruker? Se bilde(r) nederst!)

– Er dere klare for å turne?

Instruktør Ane Ylje Opedal Theiman (24) klapper i hendene. Det er gymlek for barn mellom 2 og 4 år i Holmen idrettshall. Mottagelsen er litt blandet: Noen synes fanget til mamma eller pappa er tryggest, men de fleste roper ja og hopper opp og ned rundt henne. To av jentene løper bort til gymballene ved døren.

– Vi valgte å melde Alma på turn fordi hun er veldig energisk, og motorisk flink. Vi tenkte at dette var en god måte for henne å få ut litt ekstra energi på, i tillegg til boltringen hjemme i hagen, sier Rolf-Eric Birknes (36).

LES OGSÅ: – Tror de er dårlige foreldre

Alma er to år.

– Min motivasjon er å få henne tidlig inn i idrettsmiljøet. Det tenker jeg er bra for henne.

Stadig flere idrettsklubber i Asker og Bærum har tilbud til barn helt ned i toårsalderen.

– For 30 år siden var barna 10 år gamle når de begynte med organisert idrett. Siden da har startalderen blitt bare lavere og lavere, bekrefter rådgiver i Idrettsforbundet Mari Bjone.

Totalt har idrettslagene og -foreningene lokalt over 2.600 medlemmer under fem år.

LES OGSÅ: Dropper norsk skole for å satse på turn

– Helt meningsløst

På aktivitetslisten for de minste finner man fotballtreninger, judo, tennis og turn. Hos minst klubb kan barn født våren 2013 møte opp, halvannet år gamle.

– Med unntak av babysvømming, synes jeg aktiviteter for barn under skolealder er meningsløst. Barn i den alderen skal ikke delta i organisert aktivitet, de skal få leke fritt. De må få utvikle seg uten at de voksne skal bestemme hvordan de skal aktiveres, sier forsker ved pedagogisk institutt på NTNU, Per Egil Mjaavatn.

Han har studert hvilke fordeler barn får av å drive fysisk aktivitet. Men at de skal begynne i to- og treårsalderen synes han ikke noe om.

– Mange idretter er ensrettet, med mål om å gjøre barn gode. Det gjør at barna tidlig går lei av idretter de kunne gledet seg over i mange år, sier Mjaavatn.
Anders H.J. Nordahl, stipendiat i pedagogikk ved Universitetet i Oslo mener fritidsaktiviteter først og fremst utvider den strukturerte hverdagen. Det tar tid fra den uformelle leken, hjemme med familien, sier han.

– Dette er selvsagt ikke udelt negativt, fysisk aktivitet har barna godt av. Men det får de i barnehagen også, sier Nordahl.

LES OGSÅ: For 20 år siden var disse jentene alene på tronen

Etterspurt tilbud

Daglig leder i Holmen tropp og turn, Linda M.H. Gundersen, forteller at foreldrene etterspør tilbudet. Det er to år siden de startet timer for de minste barna.

– Flere foreldre etterlyste en egen gruppe for dem under fire år. Gruppene er smekkfulle, over tyve barn møter hver uke opp sammen med foreldre eller besteforeldre. Her får barna trent på motorikken, og foreldrene får kvalitetstid sammen med dem. Det er snakk om lek, og det er samspillet mellom foreldre og barn som er det viktige, sier hun.
Pappa Rolf-Eric Birknes er ikke i tvil om at det fungerer for dem.

– Om Alma hadde vært senere i utviklingen hadde vi nok ventet. Men hun synes helt tydelig at dette er veldig gøy.