Svanene som har holdt til ved Båtstøjordet ved Høvik fikk problemer med det tynne islaget, som la seg etter nattens kuldegrader. Svanene svømte i en liten råk, men hadde tydelige problemer med å komme seg videre.

Brannbåt

Brannmester Kjell Erik Alderin, som rykket ut med mannskap på to biler ved 9-tiden mandag morgen, måtte innse at han ikke kunne gjøre annet enn å tilkalle assistanse fra brannbåten. En time senere hadde båten laget råk og ruset så kraftig med motorene at det ble isen ble slått i stykker og laget råk til fuglene.

Viltnemndas Trygve Giæver mente råken var tilstrekkelig til at fuglene kunne komme seg til åpent vann.

– Dette ser greit ut. Fuglene pleier å ha problemer med den første isen. Senere trekker de til åpent vann, og samler seg for eksempel i Engervannet, sa Giæver til Budstikka.

Avlivet lomvi

Også et titall lomvi som satt fast i isen, fikk tilgang til åpent vann i råken. Giæver mente også disse fuglene ville få bedre forhold. Tidligere år har Viltnemnda avlivet lomvi som har frosset fast i isen, og andre fugler med frostskader. På bakgrunn av meldinger om mildere vær, mener Giæver så drastiske tiltak vil bli unødvendig i denne omgangen.

Søkeord: Svaner