– Det er jo veldig mye lettere å bo her ute når det er isfritt, sier Øyvind Otterstad.

Han husker godt vinteren 2011 da isen la seg tidlig. Da gikk han nemlig igjennom isen.

– Det gikk bra den gangen, forteller han.

Sammen med 20 andre bor Øyvind på den eneste øya i Bærum der folk bor hele året.

Det vil i praksis si at man må komme seg over til fastlandet på Snarøya på egen hånd. Mesteparten av året betyr det båt.

– Blir ikke det tungvint?

– Nei, vi tenker ikke på den på den måten. Det tar bare et par minutter, og for oss er det hverdagen, svarer Tore Westhrin.

Familie-øy

Den morgenen Budstikka var på besøk på Vassholmen, gikk båtene i skytteltrafikk fra 07.30-tiden. Flere reiser sammen, og nettopp samholdet er viktig for øyboerne.

– Vi må jo samarbeide når vi bor sånn som dette. For en del praktiske ting er selvfølgelig litt mer tungvint her ute, forteller Øyvind Otterstad.

Han jobber som frisør på Stabekk, men har ingen planer om å bli landkrabbe med det første.

Som så mange andre på Vassholmen er han i slekt med naboen.

– Du må nesten være født her eller bli giftet inn med slekta her ute for å få innpass. Og det er akkurat det jeg har gjort, ler Asbjørn Kaasa.

Han er gift med Hege Bøen, som igjen stammer fra Pettersen-familien som flyttet til Vassholmen i 1886 fra naboøya Geita.

Må være nevenyttige

De 20 fastboende på Vassholmen bor i til sammen 10 boliger., Den aller eldste beboeren er Per Bøen, faren til Hege. Han har bodd på Vassholmen siden 1952 og synes ikke det er noe problem å bo på en øy i en alder av 85 år.– Det går så bra så. I hvert fall så lenge helsa holder. Jeg er fremdeles litt vaktmester her ute, forteller han.

For nettopp å være nevenyttig er helt avgjørende for å kunne bo hele året på en øy i Oslofjorden.

– Man må både være praktisk og sosialt anlagt for å kunne bo her. Du må både være litt elektriker, rørlegger og tømrer, ler Westhrin, som trekker frem det gode samholdet på øya som ett av de aller største plussene ved å være beboer på Vassholmen.

– Ett av mange plusser, avslutter han.