– Det er helt sykt at dette kan skje på en norsk byggeplass. Og det gir enda større bekymring at Arbeidstilsynet og politiet ikke gjør mer i en slik sak, sier Markus Hansen, leder av Heismontørenes fagforening.
Fagforeningslederen har fulgt nøye med på arbeidsulykken på Haslum helt siden den skjedde 22. juli i fjor.
– For oss som er vant til å jobbe med heis, ringte alarmklokkene med én gang. Vi har snakket mye om denne saken og rister på hodet over det vi får høre, sier Hansen.
LES OGSÅ:
Han peker på flere forhold han mener ikke henger på greip.
– Ramunas brukte en fallsikringssele da ulykken skjedde – det er noe vi kun tar på hvis det er fare for fall fra mer enn to meter. Og hvorfor var døren til heissjakten åpen? Den skal egentlig være låst med en spesialnøkkel kun vaktmester eller autoriserte heismontører har tilgang til?, spør Hansen.
– Mye tyder på at Ramunas ble bedt om mer enn å plukke søppel denne dagen, sier Hansen, som mener opplæringen av Ramunas må ha vært svært mangelfull.
– Farlig arbeid
– Ramunas kan umulig ha fått opplæring i hvordan fallselen skal brukes, slik kravet er. Han har festet seg til heiswaieren – et sted du absolutt ikke må bruke som feste, sier Hansen.
Han mener saken er prinsipielt viktig, fordi entreprenører gjør stadig mer bruk av underleverandører med innleid utenlandsk, ufaglært arbeidskraft.
– Dessverre ser vi nestenulykker stadig vekk. Dette er farlig arbeid – flere tonn metall skal skjæres ned. Du må tenke på sikkerhet hele tiden, sier Markus Hansen, som ønsker seg regler for riving og demontering av heis.
– Når det viktigste er at heisen skal ned fortest mulig, går det på bekostning av sikkerheten.
SAMLESIDE: Alt om heisulykken
Får hjelp
– Vi kommer nå til å engasjere advokat for å hjelpe Ramunas Gudas. Han må få dekket sykehusregningen på 30.000 kroner, sier Markus Hansen, leder av Heismontørenes fagforening.
Også Kco advokater i Sandvika opplyser til Budstikka at de verver seg for å bistå litaueren med å få erstatning uten at han vil bli påført
utgifter.