Budstikkas ledeartikkel, mandag 11. juli 2011: En rundtur på Fornebu i disse dager forteller om en stor utvikling gjennom disse snart 13 årene. Over 15.000 arbeidsplasser er etablert, og boligbyggingen er godt i gang.

Etter en treg start, selges nå alt det er mulig å klargjøre på den gamle flyplasstomten.

Del på Facebook

Infrastrukturen har lenge vært på plass. Busser trafikkerer strekningen mellom Snarøya og Grorud hvert 8. minutt døgnet igjennom.

Allikevel køer det seg – hver ettermiddag. Tusener på tusener skal hjem etter endt arbeidsdag. Enten må bilistene passere over eller kjøre inn på en E18 med sine enorme belastninger og nærmest konstante kø.

Les flere av Budstikkas lederartikler

Hadde det vært trafikale løsninger i sikte, ville nok bilistene slått seg til ro med den kaotiske situasjonen. Men sånn er det jo ikke, selv om fylkespolitikerne bedyrer at en bane kommer til Fornebu.

Antagelig skriver vi en ny lederartikkel for døve ører, men vi gjør det likevel. For å minne om at vi rundt oss på nasjonalt og regionalt hold har handlingsløse politikere som ikke er særlig interesserte i å bygge hverken troverdighet eller kollektive løsninger.

Før hovedflyplassen ble nedlagt, var det en krystallklar betingelse at Fornebu skulle bygges ut med en bane som kollektivløsning. Etter den tid har grunneiere (de fleste offentlige) og andre forsynt seg grådig av tomteverdiene der ute. Fornebu Utvikling er bygget på ruinene av en grådighetskultur som preget selskapet de første årene.

Når Ruters administrerende direktør sier til Budstikka at en Fornebu-metro bør realiseres gjennom et såkalt Offentlig-Privat Samarbeid (OPS), er det grunn til å glede seg. Denne modellen gir ønsket fremdrift, og gjør det mulig å tro på en varig baneløsning for området.

Fortsatt skal tusener av arbeidstagere til Fornebu. For å jobbe hos Statoil, Telenor, Aker og andre som legger virksomheten til området. Og boligbyggingen er så vidt kommet i gang. Trykket de neste årene blir stort.

Det haster med andre ord å få en endelig løsning på plass. Sjefen for kollektivtrafikken i Oslo-området vet hva han snakker om og hva han trenger.

Lytt til Bernt Reitan Jenssen. Han er handlingsorientert – og må få anledning til å løse Fornebus kollektivutfordring.

Hadde det vært trafikale løsninger i sikte, ville nok bilistene slått seg til ro med den kaotiske situasjonen.

Dette er Budstikkas ledeartikkel, mandag 11. juli 2011.