Det er bare en måned siden Ruter og NSB gjorde tidenes største ruteomlegging i kollektivtrafikken. Nå kommer Ruter med nye endringer som vil tre i kraft fra 1. februar, denne gangen gjelder det priser og billettyper.

Ruter opplyser i en pressemelding mandag ettermiddag at færre billettyper skal gjøre kollektivtilbudet enklere og mer oversiktlig.

En konsekvens av dette er at kupongkort ikke lenger vil være i salg fra 1. februar da papirbillettene skal fases ut. I steden skal det elektroniske billettsystemet utvikles videre i tiden fremover.

Mange må bytte

Kupongkort har vært en svært populær billettype for mange kollektivreisende i Asker og Bærum, kanskje spesielt for eldre. Ruter vil nå få disse kundene over til elektroniske billetter, enten med et elektronisk reisekort hvor man selv sørger for å fylle på penger eller via Ruters ferske mobil-app der billetten kjøpes via mobiltelefonen.

– For de av kundene våre som ikke har smarttelefon, anbefaler vi at de skaffer seg et elektronisk reisekort. Det vil jo være noen kunder som da må gjøre noe helt nytt, og det er derfor vi går ut med dette nå så de får tid på seg, sier pressetalskvinne i Ruter, Sofie Bruun.

Hun forteller at det vil være mulig å bruke kupongkort frem til 30. april selv om salget av dette slutter 1. februar. Etter 30. april vil man ha mulighet til å få refundert det beløpet som eventuelt er igjen på kupongkortet.

LES OGSÅ: Skoleelev: - Slik må vi stå på bussen på de verste dagene

LES OGSÅ: Ruter imøtekommer protester - foreslår ny ringrute

Prisøkning på månedskort

Fra 1. februar vil også prisene øke på flere billettyper. Prisene på Ruters billetter justeres hvert år i takt med rammene satt for prisvekst på kommunal tjenesteyting i Statsbudsjettet.

– Det er så enkelt som at når prisene og lønningene hos folk går opp, så øker vi også prisen i takt med det, sier Bruun.

For voksne med månedskort vil prisen øke fra 620 til 630 kroner for de som klarer seg med én sone, mens prisen over to soner øker fra 1.070 til 1.100 kroner. Tre soner går opp fra 1.520 til 1.570.

Prisene for den ordinære enkeltbilletten holdes imidlertid uendret.

For flere detaljer rundt de nye endringene, sjekk Ruters nettsider.

Les flere nyheter fra Budstikka.