Russ kobles til smuglerøl

Av

Observasjoner av russ med bokser av smuglerøl i hendene og mye tomgods av polsk øl sammen med russekort kan tyde på at russ kjøper smuglervarer.

POLSK DRIKKE: Slike bokser med smuglerøl lå slengt på bakken flere steder på parkeringsplassen ved Fossum klubbhus.

POLSK DRIKKE: Slike bokser med smuglerøl lå slengt på bakken flere steder på parkeringsplassen ved Fossum klubbhus. (Foto: )

DEL

Fredag morgen kunne Budstikkas fotograf observere flere titalls tomme bokser med polsk smuglerøl, sammen med russekort på bakken. Dette etter at russ hadde festet på stedet ved Fossum i Bærum natten før.

Andre observasjoner Budstikka har mottatt fra troverdige kilder går på at russ er sett gående med lett gjenkjennelige bokser med polsk smuglerøl.

LES OGSÅ: Forsøpling og hærverk på Fossum

– Klart straffbart

Ølet på bildet er av typen Tyskie og inneholder 5,7 prosent alkohol, altså en prosent mer enn norsk pils.

– Det er klart straffbart å være i besittelse av smuglervarer, og hvis dette skjer i stor uttrekning det noe vi vil se veldig alvorlig på, sier jourhavende politijurist Henrik Dagestad til Budstikka.

Russekortene som ligger på bakken sammen med ølboksene avslører at i alle fall en rekke Eikeli-russ har vært til stede på Fossum. Russepresident ved Eikeli videregående skole, Sofie Werenskiold, bekrefter at det sirkulerer smuglerøl i russemiljøet – men er usikker på et eventuelt omfang blant Eikeli-russen.

– Jeg har hørt snakk om russ som kjøper øl fra polakker eller vil ha tak i slikt øl. Men jeg har ikke sett det selv, sier hun.

LES OGSÅ:

Fant 3.000 liter smuglerøl i container

Øl tapper budsjettet

Pengepress

Werenskiold er klar på at de som skaffer seg smuglerøl kun tenker på økonomi og ikke konsekvenser.

– For det første er smugling ulovlig, og bare det burde stoppe folk fra å kjøpe. I tillegg vet man ikke hvor ølet stammer fra eller om boksene virkelig inneholder øl, sier hun.

– Det er utrolig dumt at smuglerøl kobles til russen. Politiet snakket med oss i forbindelse med dødsulykken på E18 ved Liertoppen tidligere i vår, og sa: «Tenk om det var deres øl han kjørte med», fortsetter russepresidenten.

Hun tror at det sterke pengepresset blant russen, og spesielt i Bærum, bidrar til at smuglerølet finner veien til de festestemte ungdommene. Mange russ bruker så store summer på å betale sin andel av russebussen, at man skaffer seg mat og drikke på billigst mulig måte.

– Hvis man har så dårlig råd at man må kjøpe smuglerøl, burde man heller droppe å være med på russebuss, sier Sofie Werenskiold.

LES OGSÅ: Sjåfør siktet for drap etter E18-ulykken

Store mengder øl

At det florerer med polsk smuglerøl for tiden er det ingen grunn til å tvile på.

Politiet i Asker og Bærum har beslaglagt flere paller med øl, og tollvesenet og politiet i Østfold har stanset hele konvoier med spesialbygde biler fuller med øl.

At ligaen er godt organisert er det neppe grunn til å tvile på. I forrige uke ble et titall beslaglagte spesialbiler stjålet fra politiets lager i Østfold.

Det var også involvert en fullstendig nedlesset bil med polsk smuglerøl i dødsulykken på E18 på Lierskogen for noen uker siden. En mann i 40-årene, opprinnelig fra Asker, omkom i frontkollisjonen.

LES OGSÅ: Tatt med 289 liter øl i bilen

Artikkeltags