Den eldste av de to somaliske søstrene fra Bærum som har dratt til Syria for å bidra til jihad, gikk ut fra Dønski videregående skole i år.

I februar dukket 19-åringen opp på skolen i det ansiktsdekkende hodeplagget niqab. Rektor Hanne Rud og skolen nektet jenta å ha niqab på skolen, men sier at de ikke var bekymret for at bruken av hodeplagget den gangen var et uttrykk for noen radikalisering hos henne.

– Vi har erfaring med muslimske elever fra flere år. De viser sin muslimske identitet i ulik grad. Når det gjaldt denne jenta var vi ikke bekymret, sier Rud.

Skuffet over forbud

Saken ved Dønski førte til at det i mai kom et generelt forbud mot bruk av ansiktsdekkende hodeplagg ved alle videregående skoler i Akerhus, i undervisningen og på skolens område. Etter vedtaket sa Rud til Budstikka at jenta var informert om regelen, og at hun hadde uttrykt sin skuffelse.

Fem måneder senere dro hun altså avgårde til Syria med sin tre år yngre søster for å bidra til jihad. NRK har lykkes å få tak i faren som befinner seg i en grenseby i Tyrkia, på leting etter jentene. Ifølge ham skal jentene fortsatt befinne seg på Tyrkisk side, men eldstedatteren skal på telefon ha avvist farens forsøk på å få dem hjem.

LES OGSÅ: – Jeg prøvde å overbevise henne om at hun hadde gjort feil, men det gikk ikke

Bedre forebygging

I Oslo har man satt tiltak mot radikalisering av unge på dagsorden gjennom handlingsprogrammet Salto. Salto er et samarbeid mellom kommunen og politiet, laget for å forebygge kriminalitet blant barn og unge.

Et av tiltakene er spesielt rettet mot forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme. Hverken Asker eller Bærum kommuner har noe tilsvarende.

– Vi har ingen slike felles regler eller rutiner i dag, men vi har heller ikke hatt noen grunn til det, sier rektor Hanne Rud.

– Denne saken har imidlertid satt dette på agendaen. Rektorene må diskutere hva vi trenger av informasjon for å kunne drive bedre forebygging.

Dønski-rektoren vil ikke kommentere hvorvidt hun er kontaktet av PST i saken, men kan bekrefte at skolen ikke har vært i kontakt med jenta eller foreldrene, og at saken har skapt lite uro i skolemiljøet.