Etter at kriminalavdelingen i Sandvika har avslørt tre store cannabisplantasjer i Asker og Bærum, en inne i en fjellhall på Strømmen, en i Rælingen, en på Nesodden, og en i Oslo, har etterforskerne lett etter forbindelseslinjer og sammenhenger.

- På bakgrunn av dette arbeidet har vi siktet et firma, ved dets fire styremedlemmer, for medvirkning til produksjon av cannabis, sier politioverbetjent Dag Eirik Ekeli.

Leverte avansert utstyr

Firmaet, der de fire er aksjonærer og der de også arbeider, skal ha levert vifter, vanningsanlegg, belysning, omformere, tidsstyringsutstyr og ventilasjon til alle de nevnte cannabisprodusentene.

- De har solgt komplette anlegg, og vi mener å kunne bevise at firmaet har visst hva dette skulle brukes til, sier Ekeli.

Bedriften holder til sentralt i Oslo, og politiet har tatt beslag i hele bedriftens varelager.

At en bedrift som leverer utstyr siktes for narkotikakriminalitet har neppe skjedd tidligere.

 Alle pågrepet 

Alle de fire ble pågrepet i en aksjon før sist helg. Før dette hadde politiet i Asker og Bærum fått en kjennelse fra Oslo tingrett for at de kunne ransake bedriftens lokaler.

Det betyr at også retten mener det er skjellig grunn til mistanke.

- De satt i avhør før vi dimiterte alle fire lørdag, sier Ekeli.

- Hvorfor lot dere dem gå?

- Fordi vi da hadde gjort så mye av etterforskningen at det ikke lenger var fare for bevisforspillelse.

Alle de fire siktede har vokst opp i Norge, tre av de siktede er av utenlandsk etnisk opprinnelse, mens den fjerde er av norsk opprinnelse.

- Tilhører de fire et bestemt, kriminelt miljø?

- Det ønsker jeg ikke å svare på, sier Ekeli.

Nekter straffskyld

Firmaet ble startet i mai 2010 og startet driften over sommeren. Etter det Budstika kjenner til er omsetningen på under 10 millioner kroner i året. Politiet har merket seg at kontantstrømmen i firmaet har vært høy.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld. Jeg fikk papirene i saken torsdag og vil gå gjennom dem i løpet av helgen, sier advokat Hans Petter Klevenberg Haugen.
Han forsvarer en av de siktede, og firmaet.

Advokat Jan Erik Teigum forsvarer en annen siktet.

- Min klient nekter straffskyld. Han hevder at han selger utstyr som kan brukes til ulovlig produksjon, i likhet med alle andre som selger utstyr til planteproduksjon. De har ikke visst at de som har kjøpt utstyr hadde tenkt å bruke det til ulovlig produksjon. Det er ikke lov å medvirke til dette, men det forutsetter at de har hatt den kunnskapen, sier Teigum.

Budstikka fikk fredag formiddag ikke kontakt med advokatene Benedict de Vibe og Marijana Lozic som forsvarer de to siste siktede.

Avslørt av lukten

De lokale farmene som er avslørt var på Dikemark,Drengsrud og i Lommedalen. Ellers er det avslørt fjellanlegg på Strømmen.

Anleggene på Dikemark og Drengsrud ble begge avslørt da politifolk på andre oppdrag merket den spesielle lukten fra cannabisplantene.

LES OGSÅ: Cannabisplantasjer avslørt etter alarm hos naboen

LES OGSÅ: Narkofabrikk drevet i ett år

LES OGSÅ: Tatt med 130 marihuanaplanter

Les OGSÅ: Slik så det ut på marihuanaplantasjen