Overlevde dramatisk flykrasj

Her, ved Tunhovdfjorden i Buskerud, ble F-16 flyet funnet 2. juni 1981. Eksperter fra Luftforsvaret leter etter gift fra flyvraket.

Her, ved Tunhovdfjorden i Buskerud, ble F-16 flyet funnet 2. juni 1981. Eksperter fra Luftforsvaret leter etter gift fra flyvraket. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

For 32 år siden fikk jagerpiloten Morten Køpke en trane rett inn i cockpiten. Erfaringen fra ulykken bruker han nå som krisehåndteringskonsulent.

DEL

(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen.)

– Jeg husker jeg tenkte: Hvis dette helvete ikke tar slutt, må jeg gjøre noe med det. Etter dramatiske sekunder i halvsvime fikk jeg dratt i det sorte og gule utløserhåndtaket, og jeg ble skutt ut, forteller Morten Køpke i 60-årsintervju med Budstikka.

– Jeg ble hengende opp ned etter beina og det tok litt tid før jeg hang riktig vei og kunne lande, forteller han.

– Tenkte at jeg var dårlig forsikret

Forslått, med blod i ansiktet og brennmerker etter fallskjermstroppene, ble Sandvika-mannen etter en time funnet av et helikopter. Han hadde sett døden i hvitøyet, og et F16 fly til 100 millioner kroner styrtet ved Tunhovdfjorden i Buskerud og eksploderte.

– Jeg husker jeg satt på bakken og tenkte på hvor dårlig forsikret jeg var. En merkelig tanke etter å ha overlevd noe slikt, men jeg hadde jo kone og barn hjemme. Jeg forsikret meg bedre etter den ulykken. Ulykken er ikke noe jeg går og tenker på. Jeg prøver å leve så normalt som mulig. Den beste egenskapen en jagerflyger kan ha er å være usedvanlig normal. Jeg får også litt kiling i magen når jeg står på Kolsåstoppen og titter utover, bedyrer 60-åringen.

Lærer bort krisehåndtering

Etter 11 år som jagerflyger fulgte noen år som flykaptein og sjefflyger i Braathens SAFE og SAS. I juli 2009 fikk Køpke et hjerneslag, og måtte førtidspensjonere seg.

– Jeg mistet mye av taleevnen og hadde vanskelig for å sette sammen ord. Men jeg bestemte meg for at dette skulle jeg klare. Da jeg så det gikk riktig vei, bestemte jeg meg for å dra til Spania for å seile. Det var en gave til Morten fra Morten, ler han.

Til jul samme år fikk han en Birken-påmelding av sin datter, og sykkelløpet ble fullført noen måneder senere.

I dag er formen fin, og han jobber som konsulent i Braathens IT Solutions AS på Fornebu.

– Vi lærer bedrifter om krisehåndtering. Hva gjør man når man havner i krisesituasjoner? Vi bruker erfaringer fra flybransjen, avslutter Morten Køpke.

Les et lengre jubilantintervju med Køpke i dagens papirutgave av Budstikka.

Artikkeltags