– Vi ble overrasket og ikke så lite fornøyd da vi så at ørreten vaket i vårt nye hageanlegg. At ørreten skulle etablere seg så raskt i dammen var en ekstra bonus, sier driftsleder Asbjørn Olsen.

Han ser til at alt fungerer i Askers nyeste og mest moderne næringsbygg på Drengsrud.

På 60-tallet kom folk fra hele Østlandet for å fiske i Linges kunstige fiskedam, litt lenger opp i området. Men den forsvant. Siden den gang har deler av Drengsrudbekken gått i rør. Ørreten har blant annet måtte svømme gjennom sementtunneler på sin vandring fra Askerelva eller Drengsrudvann.

LES OGSÅ: Flytter bak E18-køen

Åpen park

Men nå kan den hoppe og sprette i sin nye dam. Hageanlegget fremstår som en park der vannspeilet og bekken er et hovedelement. Den er også tilrettelagt slik at alle som vil kan ta den i bruk – med andre ord åpent for allmennheten.

Men folk må vente før de kan vandre inn i parken med fiskestang i neven.

– Vi kommer ikke til å tillate fisking her før vi er sikre på at det er bærekraftig med uttak av ørret, sier han med et stort smil. Han har ikke det minste imot å prøve fiskestangen selv, men det er mest til ære for fotografen. Ikke for å få napp.

LES OGSÅ: Panorama-åpning i Asker

Upopulært

– Her sitter folk oppover i etasjen i bygget og ser at det vaker i dammen. Jeg tror ikke det ville være særlig populært om jeg fisket den opp. Nei, den skal få være i fred. Han er mest bekymret for at det gror mer i dammen enn det burde gjøre.

– Vi har fått tatt vannprøver, og de viser at det er utslipp lenger opp i bekken. Med de analysene vi har av vannet skulle det være mulig for kommunen å finne «synderen», avslutter driftsleder Asbjørn Olsen.