Fylkesleder i Akershus og stortingskandidat Nikki Schei for Miljøpartiet De Grønne, mener at påbud av bruk av redningsvester på sjøen innføres.

– Det handler om å redde menneskeliv, sier Schei, og legger til:

– Bruk av redningsvest er det enkleste og mest effektive tiltaket for å forhindre dødstallene for ulykker med fritidsbåt.

Om påbudet innføres blir Norge det første landet i verden med en slik lov.

– Et menneskeliv er like viktig, uansett om du bruker sikkerhetsbelte i bil eller redningsvest på sjøen. Derfor er dette et nødvendig skritt å ta for å sikre gleden og tryggheten ved å være på sjøen, avslutter Schei.

Best med vest

På Solvik Marina ved Høvikodden står hele familien Ulbråten fra Skui i vest. De har vært på hyttetur i Oslofjorden med lånt båt og skynder seg for å rekke hjem før uværet bryter løs.

– Jeg kan ikke se et eneste argument som taler imot. Jeg tror at det ikke kommer til å bli noe problem å få igjennom påbudet., sier Rolf Ulbråten (42).

Familien føler seg tryggest med redningsvest i båt.

– Det er ikke lenger flaut å ha på vest, sånn som da man var liten. Det er som med sykkelhjelm, alle bruker det, sier Ulbråten.

De fleste positive til vest

Ifølge Båtlivsundersøkelsen 2012 finnes det 750.000 fritidsbåter i Norge. Ni av ti har personlig redningsutstyr om bord i båten, og 83 prosent bruker dette alltid eller som oftest. I undersøkelsen stiller 4 prosent seg totalt uenig til påbud om bruk av vest i åpen båt, mens 50 prosent er helt enig.

DEBATT: Hva mener du? Si din mening nederst i artikkelen.

Hvert år omkommer rundt 30 personer fra fritidsbåt. Redningsselskapet krever påbud.

– Jeg tror bruk av redningsvest gjelder som med bilbelte, hadde det blitt påbud, tror jeg veldig mange ville ha brukt det. Jeg ser ingen grunn til å ikke innføre det, sier Erik Giercksky, leder for kommunikasjons- og markedsavdelingen i Redningsselskapet.

BUDSTIKKA MENER: Fjorden lokker – vis sjøvett

Påbudet de ønsker å innføre gjelder åpen båt i fart. Giercksky er glad over at folk flest tenker sikkerhet.

– Det er en økende vekst av folk som bruker vest, det er veldig positivt. Vi ser at våre holdningskampanjer har fungert godt. Nå må regjeringen gjøre sitt. For å komme helt i mål tror vi det er viktig med påbud. Vi har ventet utålmodig på at regjeringen skal komme med en konklusjon, det er halvannet år siden Sjøfartsdirektoratet kom med sin rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt. Nå må de handle, avslutter han.

Imot påbud

Gruppeleder for Venstre i kommunestyret i Bærum kommune, Ole Andreas Lilloe-Olsen, har kastet seg inn i debatten. I et åpent innlegg på sin Facebook-side skriver han at han ikke støtter Redningsselskapets krav om lovregulering for at folk skal ha redningsvest i fritidsbåt.

– Statistikken taler imot og det er svært lav risiko forbundet med å ferdes på sjøen i fritidsbåt. Voksne folk må få lov til å vurdere det selv. Vi trenger ikke flere påbud. Men at voksne folk kan ta på seg vest for sette et godt eksempel, er en helt annet sak, legger han til.