Dermed plasserer Valler videregående skole i Bærum seg øverst i den norske olympiatoppen: Ingen andre norske skoler kan vise til så mange kandidater i de prestisjefylte konkurransene for verdens skarpeste realfagshoder. Valler har hatt med flere deltagere i olympiader også før, men aldri så mange som i år.

– Læreren dempet lyset og spilte «We are the Champions» i klasserommet da finaleresultatet var klart. Det er klart dette er moro, fysikk er favorittfaget mitt, sier Åsmund Hausken Sande, som har vunnet den norske finalen i fysikkolympiaden.

Tredjeklassingen skal dermed representere Norge i den internasjonale finalen i København i sommer. Marianna Wrzos-Kaminska skal kjempe for fedrelandet i den internasjonale kjemiolympiaden i Moskva.

– Når jeg driver med kjemi, faller alle brikkene på plass, forteller Marianna.

Real satsing

– Jeg er et konkurransemenneske og synes dette er skikkelig moro, sier matte-esset Bendik Ivar H. Tiltnes.

Han har ikke fått endelig svar på om han går videre fra kvalifiseringen til matte-OL. Helt sikkert er det at han skal kappregne mot andre nordiske studenter basert på de gode resultatene fra Abel-konkurransen. Nils Barlaug vant overlegent den norske informatikkolympiaden, men var imidlertid ikke til stede da Budstikka besøkte Valler.

LES MER PÅ B+:

Elevene selv mener forklaringen på den gode laginnsatsen er real satsing ved Valler.

– Jeg valgte Valler nettopp fordi skolen har rykte på seg for å være god på realfag, sier Åsmund.

– På den måten forsterker fenomenet seg, supplerer Marianna Wrzos-Kaminska.

Klassekameratene er alle med på ekstratilbudet ved Universitetet i Oslo, skreddersydd for tredjeklassinger som ønsker å ta realfaget et skritt videre.

logo Les mer om Valler videregående skole her

Vil slå svenskene

– Jeg hadde nerver dagen før konkurransen. Men da jeg fikk utdelt oppgaven, var det bare å kline til, sier Åsmund.

Nå er elevene spente foran sommerens faglige styrkeprøve, som kommer etter russetid og eksamener. I tillegg til konkurransene, får de god tid sammen med jevnaldrende fra mange andre land.

LES OGSÅ: Nesbru-elever inspirert av Holmenkollen

– Kineserne er storfavoritter, de vinner som regel. Ambisjonen min er å slå svenskene og ha det moro, ler Marianna.

Søknadsfristen for høyere utdanning går ut i dag, og Valler-elevene har bestemt seg: Veien går videre med realfag, enten ved Universitetet i Oslo eller NTNU i Trondheim.