Se flere bilder ved å bla i bildekarusellen i toppen av artikkelen.

– Det har betydd så mye. De er like mye familie selv om de ikke er det i blodet. De har skapt trygghet for meg, sier fotballspiller Ola Williams Kamara (23).

Gjennom hele oppveksten har han hatt to hjem. Ett hos foreldrene på Bislett, og ett hos Anne Marie og Morten Hansen på Grav.

Annenhver helg, burdager og høytider tilbragte han hos Grav-familien med fotball og turer i skog og mark. Foreldrene hans valgte selv å søke om hjelp da Ola var ett år gammel. Moren er fra Asker, og faren fra Sierra Leone. Begge bor nå i Oslo.

LES OGSÅ: Kamara i A-stallen

På landslagssamling

Vi møter Ola sammen med Anne Marie og Morten på Bristol i Oslo. Ola er på sin første landslagssamling etter at den nye landslagssjefen Per-Mathias Høgmo tok ham ut forrige uke.

Det er ikke mye tid til å snakke. Programmet er tett like før landskampen mot Slovenia i kveld, men Ola vil poengtere hvor viktig det er at noen stiller opp for barn som trenger ekstra støtte.

– Jeg trenger ikke å vinne i Lotto. Jeg trakk vinnerloddet da jeg ble født i Norge og så møtte AnneMa og Morten. Jeg tror bakgrunnen min har gjort meg mer åpen for andre mennesker. Det har vært en fin erfaring, sier Ola.

LES OGSÅ: Blant landets beste

- En solstråle i vårt liv

Det hele begynte med en annonse i Dagbladet. Om det var noen som kunne tenke seg å være besøkshjem for en liten gutt på ett år? Hos familien Hansen på Grav hadde de to barna Aina og Tommy lenge ønsket seg en lillesøster eller -bror, men foreldrene syntes det var nok med to. Men da de så annonsen, fikk de lyst til å hjelpe.

– Mange sier til Ola at han er heldig som kom til oss, men vi er jo like heldige, vi. Han har vært en solstråle i vårt liv, og alle er veldig knyttet til ham, sier Morten.

– Ja, og så er jeg fadder til Ainas barn, legger Ola stolt til.

LES OGSÅ: Kamara leies ut til Hønefoss

Gull verdt

For barnevernet er familier som Hansen gull verdt. For selv om de «bare» er besøkshjem og ikke fulltids fosterhjem, er det helt uvurderlige, mener Randi Tryggestad i fosterhjemstjenesten. 21 barn i Asker og Bærum står i dag i kø for å få et fosterhjem.

– Det er lettere å få nok besøkshjem enn fosterhjem, så behovet for det siste er nok størst. Men veldig mange av fosterforeldrene har begynt enten som støttekontakt eller besøkshjem. Og når de opplever hvor meningsfylt det er å bidra til å gjøre noe for andres barn, melder de seg gjerne som fosterhjem, sier Tryggestad.

LES OGSÅ: Kamara til Italia

Rosa fotball

Ola kom til en fotballfamilie. Begge foreldrene var aktive i Øvrevoll Ballklubb, hvor sønnen Tommy spilte.

– Det første vi gjorde da Ola kom, var å kjøpe en liten fotball til ham, forteller Anne Marie.

– Den var rosa, ler Ola, og peker på bildet de har med av en liten mørk gutt med krøller og en rosa ball i hendene. I dag har Ola bildet på veggen hjemme på Fagerborg, hvor han flyttet inn sammen med kjæresten for litt over en uke siden.

– Vi så veldig tidlig talentet hans, legger Anne Marie til.

LES OGSÅ: Kamara på landslaget

- En drøm og et mål

– Jeg hadde egentlig ikke hadde noe valg. Tommy spilte også spiss, og han var god med begge bena. Det ville jeg også bli, og nå er jeg like god som ham. Eller kanskje enda bedre, ler Ola. Han er jublende lykkelig over å bli tatt ut på landslaget.

– Det har jo vært en drøm og et mål. Men kanskje vil det være enda større for meg personlig å ta seriegull med Strømsgodset, sier han.

Aller først var det Frigg. Så Stabæk. Det føltes helt naturlig for unggutten som hang nede på Nadderud stadion med ball og kompiser hver gang han var på Grav hos familien som hadde sesongkort.

– Jeg føler meg på mange måter som en bæring, sier Ola.

LES OGSÅ: Kamara til Godset

Vil bli støttekontakt

Morten tror de ble valgt blant annet fordi de er en så aktiv familie. Ola mener det har gjort ham så god til det han driver med.

– Jeg har alltid gledet meg til å komme til dem. Og det er dem jeg ringer til når det er noe. Kjæresten min synes jeg ligner mer på Morten av type enn jeg ligner på pappa. Da skjønner du hvor nært det er. Selv om de ikke er foreldrene mine.

– Hva tenker du om alle barna som står i kø for å få hjelp?

– Det er veldig leit. Alle trenger trygghet. Og min egen positive erfaring gjør at jeg selv har lyst til å være støttekontakt eller noe sånt, og på den måten gi noe tilbake.

Berikelse i livet

Mange tror ikke de er gode nok til å være fosterforeldre, og dermed lar de være å melde sin interesse, tror Randi Tryggestad hos fosterhjemstjenesten. Men hun presiserer at de fleste med en stabil livssituasjon kan egne seg.

– Enslige, homofile, et hjem hvor begge er i arbeid, eller kun den ene. Vi trenger alle slags hjem, og man får god hjelp og veiledning underveis, sier Tryggestad.

Ekteparet Hansen understreker at Ola har betydd vel så mye for dem som de har for ham.

– Ola har beriket vårt liv. Han har vært veldig grei å ha med å gjøre fra dag én. I tillegg har vi hatt fantastisk god kontakt med moren hans Kristin hele tiden. Vi har feiret bursdagene sammen og har fremdeles kontakt selv om Ola er blitt voksen, forteller Anne Marie.

15. oktober fyller Ola 24 år. Dagen feires med landskamp mot Island på Ullevaal. Og på tribunen sitter Anne Marie og Morten.