Enig med Ap eller Høyre? Si din mening i kommentarfeltet nederst!

Rett før påske ble søknaden overlevert Utdanningsdirektoratet.

Med Norges RealfagsGymnas (NRG) vil skolegründer Roger Elstad dyrke frem realfagstalenter og forberede studenter for studier innen naturvitenskap og matematikk på universitetsnivå. Blir søknaden godkjent blir det i første omgang skoler i Bærum, Oslo og Stavanger.

Men et strengt regelverk kan også sette en stopper for satsingen.

– Dette blir en form for eliteskole for dem som vil satse på realfag, og et supplement til den offentlige skolen, sier Roger Elstad.

LES OGSÅ: Over 100 jenter fikk datainspirasjon

LES OGSÅ: NKI forlater Bekkestua – beliggenheten ikke sentral nok

NTG-modell

Det private gymnaset skal utformes etter modell av Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

– På Toppidrettsgymnaset bruker vi like mye tid på idrett som på de andre fagene. Her har vi tenkt å bruke den tiden på realfag. Hovedmålet er høy kvalitet på undervisningen, og deretter hjelpe til med rekrutteringen av ingeniører og teknologer.

Delt i synet

Stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap) fra Asker er skeptisk til forslaget om et privat realfagsgymnas.

– Jeg tror vel ikke så mye på spesialiserte videregående skoler for annet enn idrett, ballett og musikk, sier Aasen.

– Skal du bli toppidrettsutøver må du legge opp hele hverdagen rundt dette for å kunne holde det nivået som er nødvendig. Det kan det være krevende å få til innenfor den vanlige skolen. Det samme gjelder som ballettdanser eller musiker. Men dette gjelder ikke om du har et ekstra talent i språk eller matematikk. Her mener jeg det er en prinsipiell forskjell, sier Aasen.

Stortingskollega Jan Tore Sanner (H) er dundrende uenig.

– Jeg synes dette er et usedvanlig godt, spennende og fremtidsrettet initiativ, sier Sanner.

– Norge har behov for en realfagsatsing. Vi har behov for flere som kan ligge i toppsjiktet, ikke bare i Norge, men også internasjonalt, og da tror jeg det er helt nødvendig å åpne for mer mangfold blant dem som tilbyr realfagsutdanning, sier den Høvik-bosatte politikeren.