Nekter å betale bot

oljeutslipp i Hundsundbukta: Det var 18. juni i fjor at det ble oppdaget et større oljeutslipp i Hundsundbukta på Fornebu. Bærum kommune mener at grunneier Koksa Eiendom må stå ansvarlig for utslippet, noe Koksa eiendom mener er galt. FOTO: MARIUS DALSEG SÆTRE

oljeutslipp i Hundsundbukta: Det var 18. juni i fjor at det ble oppdaget et større oljeutslipp i Hundsundbukta på Fornebu. Bærum kommune mener at grunneier Koksa Eiendom må stå ansvarlig for utslippet, noe Koksa eiendom mener er galt. FOTO: MARIUS DALSEG SÆTRE

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tykk svart olje i Hundsundbukta har ført til forurensnings-krangel mellom Koksa Eiendom og Bærum kommune.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

– Det er det verste oljesølet jeg har sett i Bærum, sa Tone Moen fra renovasjonsavdelingen i Bærum kommune 18. juni i fjor.


Flere hundre liter tykk svart olje flommet ut av et avløpsrør i Hundsundbukta ved Fornebu. Bukta ble forurenset og en svanefamilie ble tilgriset av utslippet.

LES OGSÅ:

Krevde opprydding

Et par uker etter tilgrisingen sendte Bærum kommune et brev til grunneier Koksa Eiendom med krav om de skulle rydde opp og sørge for at nye utslipp ikke skjer.

Koksa Eiendom mente at de ikke var ansvarlige for utslippet, men som grunneier engasjerte de likevel Skandinavisk Olje Sikkerhet til å rydde opp i sølet på eiendommen.

– Kommunen varslet oss først 14 dager etter utslippet og påla oss å rydde. Jeg synes det er helt hårreisende at vi ikke ble varslet umiddelbart, da hadde det vært lettere for oss å finne frem til hvem som faktisk sto bak forurensingen, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Koksa Eiendom til Budstikka.

Han liker dårlig at kommunen går rett på grunneieren istedenfor å finne synderen.

– Det er veldig lettvint av kommunen og et fryktelig dårlig signal overfor dem som står bak forurensningen, sier Kalland.

Vil ha 125.000 kroner

I midten av november sendte Bærum kommune et krav til Koksa Eiendom om at det må betale 125.000 kroner for opprydding etter den svarte oljen.

– Når det gjelder dekning av kommunens utgifter, er vi av den klare oppfatning at kommunen er forpliktet til å gjøre mer enn de har gjort for å få dekket sine kostnader fra dem som faktisk er ansvarlig for forurensningen. De kan ikke gå rett på grunneier slik de har gjort her. Det er altfor lettvint av kommunen, sier Kalland.

Kalland forteller at eiendomsselskapet har brukt over 400.000 kroner på å rydde opp på deres område etter utslippet.

– På toppen av dette krever kommunen at vi skal betale for oppryddingen utenfor vårt område. Det er vår klare oppfatning at det ikke er rettslig grunnlag for at vi står ansvarlige for utslippet i henhold til forurensningsloven, sier Kalland.

LES OGSÅ: Dumpet miljøfarlig avfall på Fornebu

- Driver ikke etterfosrkning

Bærum kommune firer ikke på kravet overfor Koksa Eiendom.
 – Kommunen har ikke kapasitet til å drive etterforskning i slike forurensningssaker. Vi forholder oss til forurensningsloven. Uttrykket «den ansvarlige for forurensning», i forurensningsloven § 2, 5 ledd, må tolkes videre enn det som naturlig kan forstås med en snever fortolkning av ordet «forurenseren». I dette ligger at også andre enn den som faktisk sto for en forurensning kan bli holdt ansvarlig for kostnadene. Ett eksempel er grunneier. Derfor går vi direkte på grunneier i tilfeller som dette, sier overingeniør Mona Trehjørningen i Forurensnings- og renovasjonsavdelingen i Bærum kommune.

 – Hvorfor tok det 14 dager fra utslippet til Koksa Eiendom ble varslet?
 
– Det tok tid på grunn av at prioriteten var å begrense utslippet, det tok også litt tid å finne frem til hvem som var forurenser/grunneier. Det var også arbeid med å finne ut hvilket rør oljen kom ut. På bakgrunn av et tips om en lekkasje året før, ble befaringen gjort på den aktuelle eiendommen. Utslippet skjedde samtidig med noe dårlig bemanning i avdelingen, forteller Trehjørningen.
 

Artikkeltags