Det var søndag at Budstikka skrev om at Handelsstedet Bærums Verk beskrives som et av Norges mest hjemsøkte steder. I administrasjonsbygget i Verksgata hevdes det at telefonen i møterommet ringer hver eneste natt til samme tid. De som har prøvd å ta telefonen hører kun en underlig pipelyd i andre enden.

Saken har interessert mange lesere, og noen mener at svaret er langt mindre spøkelsesaktig.

– Trolig er telefonlinjen en tidligere fakslinje som ligger i et register for utsendelse av reklame fra et firma. Hvis man kobler til en faks så er sikkert gåten løst og meldingen kommer frem, skriver en leser i en e-post.

– Telefonen-problemet høres ut til å være det samme som skjer her hjemme ca. 1 gang i måneden. Jeg tror at det er automatisk utsendelse av fakser i reklameøyemed, skriver en annen.

LES OGSÅ: Skummelt på Værtshuset

Ingen trafikk

På morgenen blinker det på sentralbordet i administrasjonsbygget som følge av de nattlige oppringningene. Telefonen ringer ifølge senterleder Gry Skådinn enten klokken 23.30 eller 00.30, avhengig av om det er sommertid eller vintertid.

Telenor skal visstnok ha vært i administrasjonsbygget for å sjekke ut problemet for en tid tilbake, men så langt har man ikke funnet ut hva det er. Nå er det Ventelo som er operatør for telefonlinjene på Handelsstedet Bærums Verk. Der ble også teorien om faksen sett på som mest sannsynlig årsak.

– Trolig er det en faks som sendes automatisk fra ett eller annet sted, sier kommunikasjonssjef Heidi Egede-Nissen i Ventelo.

Men etter en teknisk sjekk noen timer senere kommer kontrabeskjeden.

– Våre teknikere har sjekket dette og vi kan ikke se at det har vært noen trafikk på dette nummeret i tidsrommet fra klokken 23–01.00 om natten, de siste tre månedene. Hvis det hadde vært trafikk som kom fra en faksmaskin, så burde vi sett det, slår hun fast.

SE HVOR DET SPØKER I ASKER OG BÆRUM

 – Tilbake til spøkelset 

Siden det altså ikke er noe ekstern trafikk på telefonlinjene, må det ifølge kommunikasjonssjefen være noe i administrasjonsbyggets egne systemer, som slår seg på et bestemt tidspunkt.

– Da er man litt tilbake til spøkelset igjen, siden man ikke kan registrere noe trafikk på linjen, sier Egede-Nissen.

– Litt spooky er det jo, legger hun til.

Ifølge Vi Menn vil myten ha det til at det er tidligere godseier Conrad Clausen som spøker i Verksgaten. Han overtok driften av Bærums jernverk i 1773 som 18-åring, og døde i en alder av 31 år.

LES OGSÅ: Det spøker i Heggedal fabrikker

– Ikke mystisk

Senterleder Gry Skådinn har tidligere forklart at før hun startet på Bærums Verk, fant man ut at telefonsignalene kom fra lunsjrommet.

– Det var i sin tid soverommet til Conrad Clausen, og det var er han døde, sier Skådinn, som ikke er overrasket over at det ikke er noen logisk forklaring på oppringningene.

– Jeg synes ikke det er så mystisk siden det var et medium her i 2007/2008 som sa at stedet var hjemsøkt. Enkelte ganger må man bare tro at det finnes ting man ikke har forklaring på, legger hun til.

– Så du tror at det spøker på ordentlig?

– Ja hvorfor skulle det ikke gjøre det. jeg skal ikke heve meg over ting jeg ikke kan forklare, avslutter Skådinn.