Den siste uken har Budstikka skrevet en rekke artikler om sykdommen ME (Myalgisk encefalopati).

– Jeg vil gjerne fortelle min historie for å hjelpe andre, sier Høvik-jenta Cathrine Bell.

Det siste halvåret har vært nærmest sammenhengende med smerter for Cathrine. For seks uker siden kontaktet hun akupunktør og homøopat Gunhild Rørvik ved Nesbru legesenter. Etter å ha vært ME-syk siden januar i år, fikk familien tips om at akupunktur kunne bidra til å bedre hverdagen for Cathrine.

– Akupunktur handler om å finne den ubalansen kroppen har, for deretter å finne de punktene kroppen trenger, forklarer Gunhild Rørvik.

Ombestemte seg

Etter en samtale med Rørvik ble man enige om å prøve akupunktur og eventuelt homøopati senere. I dagene før avtalt behandling forverret Cathrines situasjon seg ytterligere og familien var svært usikker på om hun kunne tåle noen form for behandling i det hele tatt.

– Jeg avbestilte den første timen fordi jeg ikke turte og var altfor redd for å bli enda dårligere. Vi ringte til legen, som sa at jeg ikke hadde noe å tape på å prøve, forteller Cathrine.

Siden da har Gunhild Rørvik vært hjemme hos Cathrine to ganger i uken.

– Jeg valgte å gå veldig forsiktig frem. Tidligere har jeg benyttet homøopati og akupunktur i behandlingen av ME-pasienter, men de var ikke så syke som Cathrine, forteller Rørvik.

Hun presiserer at en slik behandling er individuell fra pasient til pasient og at det er forskjell for ulike aldersgrupper og hvor lenge man har vært syk.

Mer samarbeid

– I starten brukte vi kun to nåler, men etter hvert som Cathrine ble bedre har vi økt antallet, forklarer Rørvik.

Dette ga umiddelbar effekt og etter et par behandlinger forsvant hodepinen og smertene.

– Jeg begynte å fungere igjen og hele kroppen min smilte, stråler Cathrine.

– Nålene gjør vondt med en gang de settes, men jeg vet at det hjelper. Ved siste behandling var det 25 nåler, legger hun til.

Fortsatt gjennomfører hun akupunkturbehandlingen.

– Det er lurt å fortsette, og vi har nå begynt på viderebehandling, en helhetlig behandling for å gjenvinne balansen i kroppen. Cathrine prøver seg forsiktig frem på hva hun eventuelt tåler og ikke, fordi hun er redd for å få tilbakefall. Foreløpig har hun tålt alt hun har prøvd, sier Rørvik.

Hun håper nå på et større tverrfaglig samarbeid mellom leger, akupunktører og homøopater i behandlingen av alle typer pasienter, og spesielt dem med ME.

66 77 01 11

jdkbudstikka.no